krijumčarenje ljudi

Kubanac i Španjolac autocestom krijumčarili 11 kubanskih migranata

05.04.2023 u 15:04

Bionic
Reading

U dva automobila 69-godišnji Španjolac i 29-godišnji Kubanac su u noći na utorak autocestom do granice pokušali prokrijumčariti 11 kubanskih migranata, no policija ih je zaustavila iznad Rijeke i uhitila, dok su migranti zatražili međunarodnu zaštitu

Iz primorsko-goranske policije u srijedu su objavili da su kod čvora Vrbovsko zaustavili automobile Fiat i Saangyong Rexton talijanskih i španjolskih registracija, u kojima su pronašli jedanaest kubanskih državljana.

Njihove vozače su uhitili te nad njima proveli kriminalističku istragu kojom je utvrđeno kako su s tim migrantima dogovorili da će ih za određeni novčani iznos po osobi prihvatiti u blizini granice s BiH te ih prevesti prema zapadu u druge članice EU.

Obojica vozača su kazneno prijavljeni zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Kubanski putnici su zatražili međunarodnu zaštitu te su smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite.

Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti propisuje načela, uvjete i postupak odobrenja međunarodne i privremene zaštite, status, prava i obveze tražitelja zaštite, azilanata, stranaca pod supsidijarnom i privremenom zaštitom te uvjete i postupak poništenja i prestanak azila, supsidijarne i privremene zaštite.

Tražiteljem međunarodne zaštite smatra se državljanin treće zemlje ili osoba bez državljanstva koja izrazi namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu do izvršnosti odluke o zahtjevu.

Iznimno, tražitelj može biti i državljanin države članice EU kada je to propisano Protokolom iz Lisabonskog ugovora.

Azilant predstavlja izbjeglicu u smislu Ženevske konvencije koji ispunjava uvjete za priznavanje azila.

Osoba pod supsidijarnom zaštitom je stranac kojem je priznata zaštita u slučaju kada ne ispunjava uvjete za azil, a za kojeg postoje opravdani razlozi da bi povratkom u zemlju podrijetla bio suočen sa stvarnim rizikom trpljenja ozbiljne nepravde.

Stranac pod privremenom zaštitom je onaj kojem je odobrena takva zaštita u slučaju kada stranci u velikom broju dolaze u Hrvatsku iz zemlje u kojoj je zbog rata ili njemu sličnog stanja, općeg nasilja ili unutarnjih sukoba došlo do kršenja ljudskih prava.