osveta

Uskok pokrenuo istragu zbog paleža i propucavanja u Dubrovniku

31.10.2023 u 12:03

Bionic
Reading

Uskok je pokrenuo istragu protiv četvorice osumnjičenih za palež automobila i propucavanje ugostiteljskog objekta kako bi se osvetili dvojici muškaraca zbog sukoba oko dodjele koncesije na pomorskom dobru u Staroj gradskoj luci u Dubrovniku

U Uskoku navode da su preuzeli predmet i pokrenuli istragu na temelju rezultata istrage Općinskog državnog odvjetništva u Dubrovniku te policijske kaznene prijave kojom su obuhvaćena četvorica hrvatskih državljana od 23, 36, 35 i 34 godine.

Uskok sumnja da su 36-godišnjak i 35-godišnjak, od prosinca 2022. do 11. siječnja ove godine, povezali u zajedničko djelovanje 34-godišnjaka, a njegovim posredstvom i 23-godišnjaka, s nakanom da se osvete dvojici muškaraca zbog sukoba oko dodjele koncesije na pomorskom dobru u dubrovačkoj Staroj gradskoj luci, a kako bi oni uslijed zastrašivanja i uništenja imovine odustali od natječaja za dodjelu te koncesije.

Prema pisanju medija, radi se o koncesiji za gospodarsko korištenje dijela pomorskog dobra u dubrovačkoj Peskariji radi obavljanja ugostiteljskih djelatnosti. Mediji su ranije izvijestili da su zbog paljevine mercedesa u vlasništvu poduzetnika Dragana Grubišića u kolovozu ove godine uhićena dvojica braće, inače ugostitelji te da su od ranije u pritvoru dvojica osumnjičenika u dobi od 36 i 23 godine.

Uskok precizira da su četvorica osumnjičenika razradili plan da zapale vozila kojima se koristi jedan muškarac i oštete ugostiteljski objekt drugoga, znajući pritom da se požar može proširiti te ugroziti druga vozila i obližnje zgrade, kao i zdravlje i živote stanara u tim zgradama i ugostiteljskom objektu.

Unatoč tome, ističe Uskok, 36-godišnjak i 35-godišnjak su naložili 34-godišnjaku da razbije i uništi ugostiteljski objekt te pronađe osobu koja će zapaliti vozila. Sukladno nalogu, 23-godišnjak je iz pištolja ispalio četiri metka u ugostiteljski objekt, uslijed čega je razbijeno vanjsko staklo.

Potom je 34-godišnjak, nastavlja Uskok, nakon što je 23-godišnjak pokazao gdje su parkirana vozila koje treba zapaliti, zatražio od njega da ih zapali te mu je zauzvrat obećao otpisati dugovanje od 3981 eura.

Postupajući po tom zahtjevu, 23-godišnjak se 11. siječnja dovezao motociklom bez registarske oznake do parkiranih vozila te je zapalio jedno od njih izazvavši štetu od 160.000 eura. Uskok ističe da se vatra nije proširila samo zahvaljujući brzoj reakciji stanara ulice u kojoj se vozilo nalazilo.

Na prijedlog Uskoka, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio je istražni zatvor protiv trojice okrivljenika, s time da se jedan okrivljenik od ranije nalazi u istražnom zatvoru zbog drugog slučaja.