uvjetni otpust

Ubojica Anđele Bešlić mogao bi ranije na slobodu

04.04.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Ivan Bulj, ubojica tada 17-godišnje Anđele Bešlić, koji je dosad odslužio 21 od 22 izrečene godine zatvora, na slobodu bi mogao izaći i prije sljedeće godine, kada mu istječe kazna

Osuđeni ubojica srednjoškolke Anđele Bešlić početkom godine je premješten iz zatvora u Glini u kaznionicu poluotvorenog tipa u Turopolju. Do sada je iza rešetaka proveo 21 od ukupno 22 godine, na koliko ga je osudio Vrhovni sud, smanjivši za pet godina kaznu koju mu je izrekao Županijski sud u Splitu. Na slobodu bi Bulj trebao izaći 10. travnja 2024., ali mogao bi biti slobodan i ranije.

Večernji list doznaje da je Buljeva kći Marija Ezgeta podnijela zahtjev za ranije puštanje, a hoće li Sudačko vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, nakon što zaprimi mišljenje Probacijskog ureda Kaznionice u Turopolju, dati pozitivno ili negativno mišljenje, bit će poznato za nekoliko tjedana.

Bulju je već nekoliko puta, nakon što je odslužio polovicu kazne, odbijeno ranije puštanje iz zatvora. Podsjetimo, tijekom nešto više od mjesec dana, koliko je trajala potraga, čitava Hrvatska pratila je slučaj nestale djevojke za koju će se kasnije ispostaviti da je ubijena.

Naime početkom ožujka 2002. Anđelu Bešlić (17), koja se vraćala kući s koncerta, oko tri sata u noći Bulj je na prevaru ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života, što je i učinio udarajući je tupim predmetom.

Kako je izvještavala Slobodna Dalmacija, nanio joj je više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela. Potom ga je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu te prekrio suhim granjem, a pronađeno je mjesec dana kasnije. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo i da je silovao djevojku, ali je za taj dio oslobođen krivnje jer nije bilo dokaza.

  • +3
Suđenje Ivanu Bulju za ubojstvo Anđele Bešlić Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunović

Na Županijskom sudu u Splitu osuđen je za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora. Vrhovni sud smanjio mu je kaznu s 27 na 22 godine. Presuda je postala pravomoćna tek na drugom suđenju, nakon što je ona s prvoga 2005. godine ukinuta.