SLOVENIJA U ŠOKU

Tinejdžerica na TikToku prenosila zlostavljanje štićenice doma za starije

05.09.2023 u 22:44

Bionic
Reading

U Domu za starije i nemoćne osobe u slovenskom Trebnju, tijekom ljetnih praznika, učenica tinejdžerske dobi na praksi zlostavljala je štićenicu doma, snimala je i objavljivala snimke na društvenoj mreži TikTok. Skandal je potresao cijelu zemlju, a reagirao je i ministar za solidarnu budućnost Simon Maljevac koji je reakciju nadležnih ocijenio primjerenom

Kako javlja TV Slovenija, na snimkama se može vidjeti kako je djevojka štićenicu s invaliditetom vukla za kosu, bolno joj stiskala nos, tjerala je da vrišti, a na jednoj od snimki učenica je snimljena kako pleše uz štićenicu i grčevito ga povlači za invalidska kolica. Zlostavljana žena je dementna i nema rodbine, navodi javna televizija.

U spomenutoj ustanovi mladi pripravnici obavljaju praksu pod mentorstvom starijih zaposlenika, a u istoj ustanovi zaposlena je i majka zlostavljačice, koja je, prema iskazima štićenika, vrlo pažljiva i omiljena među štićenicima doma.

Ravnateljica Doma za starije osobe Trebnje Petra Kušar Stojakovič kazala je da je u ustanovi uspostavljena izvanredna unutarnja kontrola, a žrtvi i njezinim bližnjima pružena je sva potrebna pomoć. 'Reagirat ćemo i odmah pokrenuti sve potrebne postupke koji će biti potrebni da se stvar provede na pravi način iu najboljem interesu naših štićenika', rekla je Petra Kušar Stojakovič.

Kako doznaje TV Slovenija, ustanova je o nasilju obaviještena anonimnom porukom već 1. rujna. O postojanju videa obavijestio ih je anonimni pošiljatelj. U ustanovi kažu da ih je pokušao ucijeniti. Tada su obavijestili policiju.

Ministar za solidarnu budućnost Simon Maljevac oštro je osudio nasilje, ali ocijenio da je reakcija nadležnih tijela bila primjerena. Žrtvi je pružena psihosocijalna pomoć, medicinska pomoć, a podrška će biti dugoročna, uvjeravaju ga u toj ustanovi. Počiniteljica je, kako je vidljivo iz pristigle snimke, prijavljena nadležnim tijelima, a ministarstvo će tražiti od Društvene komore da osmisli edukaciju zaposlenika sa stajališta prevencije nasilja.