istraga traje

Rasist koji je maltretirao indijskog radnika u Zagrebu odvezen u DORH, danas nije urlao na novinare

14.03.2023 u 14:04

Bionic
Reading

Zahvaljujući kvalitetnim dojavama i smjernicama koje su zaprimili odmah po objavi videa, zagrebački policajci su vrlo brzo otkrili identitet inicijatora govora mržnje koji je svojom primitivnom komunikacijom zapravo osramotio cijelu zemlju te su ga ubrzo i uhitili

'Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce', neprimjerene su, najblaže rečeno, rečenice koje odzvanjaju u ušima svakog tko je pogledao sramotnu snimku objavljenu na Redditu tijekom vikenda, a izgovara ih na Europskom trgu u Zagrebu muškarac dostavljaču Wolta porijeklom iz Indije.

Policija bi rasista sa snimke mogla teretiti za javno poticanje na mržnju i nasilje iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona, za što se predviđa kazna zatvora do tri godine, javlja 24 sata.

Policija odvodi Jurja Mesića u prostorije Državnog odvjetništva Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Zahvaljujući kvalitetnim dojavama i smjernicama koje su zaprimili odmah po objavi videa, zagrebački policajci su vrlo brzo otkrili identitet inicijatora govora mržnje koji je svojom primitivnom komunikacijom zapravo osramotio cijelu zemlju. Riječ je o Jurju Mesiću (34) zvanom Juka iz Ivanić Grada, a njegovu lokaciju policija je pokušavala otkriti nepuna 24 sata. Paralelno s time su mu organizirali skriveni 'doček' na adresi stanovanja, tako da ga je oko podneva, čim se ukazao u svom domu, policija odmah uhitila.

  • +5
Juraj Mesić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Temeljem sudskog naloga prvo je uslijedio pretres njegova doma, a možda policija uspije otkriti i druge lokacije u Zagrebu koje povremeno koristi. Slijedi kriminalističko istraživanje zbog sumnje na javno poticanje na mržnju i nasilje.

Pod lupom tužiteljstva svojedobno se našao zbog tučnjave u Ivanić Gradu na Božić 2016., kada je ispred jednog lokala s prijateljem I. K. prišao oštećenom L. T. Tog poznanika je prvo, prema optužbi, I. K. udario šakom u glavu, pa je pao na tlo, nakon čega su ga obojica udarala šakama i nogama po glavi i rebrima nanijevši mu teške ozljede glave. Obojica su negirala da su sudjelovala u sukobu, ali ih je sud ipak 2019. nepravomoćno osudio na uvjetne kazne, piše novinarka Jutarnjeg lista Hajdi Karakaš Jakubin.