zloporabe u zapošljavanju

Počelo suđenje čelnicima Parka prirode Kopački rit i Nacionalnog parka Brijuni

14.06.2022 u 15:49

Bionic
Reading

Bivši ravnatelj Parka prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović i v.d. ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić u utorak su na osječkom Županijskom sudu izjavili da se ne smatraju krivim za zlouporabe u zapošljavanju, dok je suoptuženi čuvar Anđelko Martinčević priznao krivnju

Čelnike ustanova Uskok tereti za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, a bivšeg ravnatelja "Kopačkog rita" Bogdanovića da je u postupku natječaja za zapošljavanje čuvara prirode okrivljenom Martinčeviću, na njegov zahtjev, prije testiranja dostavio na uvid pisani test kako bi mu protuzakonito omogućio najbolji mogući rezultat temeljem kojeg će biti zaposlen.

Tužiteljstvo sumnja da je Bogdanović potom Martinčevićev test ocijenio najboljim i potpisao odluku povjerenstva za provedbu javnog natječaja prema kojoj je Martinčević postigao najbolji rezultat.

U drugom dijelu optužnice Bogdanovića se tereti da je od čelnika NP Brijuni Milotića tražio zapošljavanje njegovog nećaka Denija Silajdžije kao pomoćnog kuhara u toj ustanovi, što je Malotić i omogućio, bez provođenja propisanog javnog natječaja.

Iznoseći obranu Martinčević je potvrdio kako je testove dobio od Bogadanovića, neposredno prije službenog testiranja, ali ih je smatrao oglednim primjercima koji će mu pomoći u pripremi za natječaj za dobivanje radnog mjesta.

Izrazio je žaljenje zbog svojih postupaka, ali i dodao kako je, uslijed teške životne situacije u kojoj se našao, to bio jedini način da uđe u jedan takav sustav, ocijenivši kako je to sramota za njega i za sustav.

Istraga u ovom predmetu pokrenuta je u lipnju 2019. Uskokovom optužnicom prvobitno je bilo obuhvaćeno deset osumnjičenika, od kojih se ostalih sedam, među kojima i granični policajac teretilo za krivolov na području Baranje i druge zlouporabe, a postupak protiv njih je naknadno razdvojen.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem svjedoka.