ORGANIZIRANI KRIMINAL

Nevjerojatno: Šef aerodromske policije na Franji Tuđmanu sređivao gradonačelniku Ivanić Grada parking, a drugom osumnjičenom šverc robe iz Istanbula

28.01.2022 u 13:33

Bionic
Reading

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, u suradnji s Carinskom upravom i u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveli su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti, 57-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te nad 53-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem

Telegram otkriva identitet dvojice prijavljenih - u pitanju su gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš i šef aerodromske policije Željko Bradić.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje kako je 40-godišnji policijski službenik Policijske uprave zagrebačke od 1. travnja 2021. do 27. siječnja 2022. godine u Zagrebu i Velikoj Gorici, na traženje osumnjičenog 57-godišnjaka da mu prilikom povrataka iz Istanbula, Republika Turska u Republiku Hrvatsku u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb omogući carinski nenadzirane prelaske državne granice kako bi protivno odredbama članka 134. i 139. Uredbe (EU) Europskog parlamenta i vijeća o Carinskom zakoniku Unije, izbjegao carinski nadzor sadržaja prtljage drugoosumnjičenog u kojoj je nosio odjevne predmete i obuću s naznakama raznih robnih marki, a koje su prethodno pribavljene u Republici Turskoj, a sve radi radi daljnje prodaje „na crno“ u Republici Hrvatskoj, kao i izbjegavanja naplate dužnih carinskih davanja odnosno oduzimanja krivotvorene robe i pokretanja prekršajnog postupka protiv njega. Prvoosumnjičeni je pristao na navedeno traženje te protivno odredbama Zakona o nadzoru državne granice i Pravilnika o obavljanju poslova nadzora državne granice u više navrata omogućio drugoosumnjičenom tako da mu je osigurao izlazak iz prostora Međunarodne zračne luke, bez provođenja granične i carinske kontrole.

Naime, kaznena djela počinjenja su na način da je prvoosumnjičeni policijski službenik, sukladno prethodno opisanom traženju drugoosumnjičenog, osobno ga dočekao ili u nekim slučajevima bi to naložio drugim policijskim službenicima, po njegovom dolasku letom iz Istanbula, Republika Turska, i njegovom ulasku zajedno s njegovom ručnom prtljagom na dolazni terminal Međunarodne zračne luke te koristeći okolnost da je nadređen policijskim službenicima raspoređenima na rad u navedenoj policijskoj postaji, naložio policijskim službenicima da skeniraju njegovu putnu ispravu radi evidentiranja ulaska preko državne granice u službenim evidencijama, a potom ga bez pristupa graničnoj kontroli, koristeći elektronsku karticu Međunarodne zračne luke izveo sporednim ulazom, nakon čega ga je, službenim vozilom s policijskim obilježjima odvezao s prostora Međunarodne zračne luke.

Nadalje, sumnja se da je sredinom kolovoza i krajem rujna 2021. godine, prvoosumnjičeni koristeći okolnost da je nadređen policijskim službenicima raspoređenima na rad, sukladno prethodno opisanom traženju drugoosumnjičenog, naložio da ga se službenim vozilom doveze do zrakoplovnog pristaništa, gdje je dočekao pristanak zrakoplova kojim je iz Istanbula, doputovao drugoosumnjičeni. Koristeći se zasebnim izlazom, izveo ga iz zrakoplova zajedno s njegovom ručnom prtljagom te ga navedenim vozilom odvezao s prostora Međunarodne zračne luke bez pristupa graničnoj i carinskoj kontroli.

  • +11
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila kako je tijekom kolovoza i listopada 2021. godine u Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu, trećeosumnjičeni, koristeći autoritet svoje pozicije u lokalnoj samoupravi, kako bi izbjegao plaćanje naknade za parkiranje vozila kojim se koristio na javnom parkiralištu Međunarodne zračne luke i osigurao čuvanje tog vozila za vrijeme putovanja, od prvoosumnjičenog zatražio da mu omogući parkiranje osobnog vozila kojim se koristio bez plaćanja naknade i čuvanje tog vozila na parkiralištu Postaje aerodromske policije za vrijeme putovanja. Nadalje, u tu svrhu je prvoosumnjičeni to osigurao u smislu preuzimanja vozila po njegovom dolasku, zatim parkiranja i čuvanja, a kojim se koristio na području Međunarodne zračne luke i to na parkiralištu Postaje aerodromske policije za vrijeme trajanja njegovog putovanja u inozemstvo, iako svjestan da je navedeno parkiralište namijenjeno samo za službene potrebe te postaje. Ujedno i svjestan da poslovi parkiranja i dopreme vozila za putnike ne predstavljaju poslove i zadaće policijskih službenika, na koje je traženje prvoosumnjičeni, ipak pristao.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, policijski službenici su u zakonskom roku dvojicu osumnjičenih (40, 57) predali pritvorskom nadzorniku, dok je kaznena prijava protiv svo troje osumnjičenika podnesena Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Ujedno je policijski službenik, rješenjem načelnika Policijske uprave zagrebačke, udaljen iz službe zbog sumnje u počinjenje težih povreda službene dužnosti te će se protiv njega u zakonskom roku podnijeti zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka nadležnom Disciplinskom sudu u Zagrebu.