NIŠTA OD IZDVAJANJA DOKAZA

Odbijena žalba HDZ-ovog župana, evo što mu sve USKOK stavlja na teret

13.03.2024 u 17:25

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud odbio je žalbu HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića kojim je odbijen prijedlog obrane za izdvajanjem dokaza u postupku protiv župana zbog trgovine utjecajem nakon lažiranja prometne nesreće u čemu je sudjelovalo još petero okrivljenika

Prizivni sud je, ne navodeći identitete, izvijestio da je uz Dekanićevu odbio i žalbu Nikoline Meseljević, u čiji se automobil župan u alkoholiziranom stanju zabio 17. travnja 2022. godine u Cerni.

Visoki kazneni sud (VKS) je priopćio kako smatra da dokazi čije izdvajanje okrivljenici predlažu nisu nezakoniti dokazi te nije bilo mjesta njihovom izdvajanju jer su pribavljeni i sačinjeni po ovlaštenim tijelima u propisanoj proceduri. Ranije je te prijedloge odbio i Županijski sud u Osijeku na kojem se zbog trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tom nedjelu, uz Dekanića i Meseljević, vodi postupak protiv još četvero okrivljenika.

Riječ je o županovom bratiću Krešimiru Bičaniću koji je, prema navodima Uskoka, preuzeo odgovornost za prometnu nesreću sa službenim automobilom te troje policajca - pomoćnika šefa smjene Postaje granične policije Županja Tomislava Farkaša, vođe policijske ophodnje Marije Serezlije i vođe očevidne ekipe Mije Pranjkića, a koji se terete da su lažirali policijsko izvješće.

Uskokova optužnica tereti Dekanića da je upravljajući službenim automobilom, uslijed vožnje pod utjecajem alkohola te nedopuštene i neprilagođene brzine kretanja, prouzročio prometnu nezgodu u kojoj su oštećena dva vozila te ograda obiteljske kuće.

U nakani da izbjegne odgovornost za nesreću, Dekanić je s Meseljević i svojim bratićem, koji je na njegovo traženje sa svojim automobilom ubrzo stigao na mjesto nesreće, dogovorio kako će u slučaju dolaska policije neistinito prikazivati da je službenim automobilom upravljao Bičanić i da je do nesreće došlo uslijed izbjegavanja naleta na životinju na cesti, dok se Dekanić pritom nalazio na suvozačom mjestu.

Uskok: Policajci omogućili županu izbjegavanje prekršajne odgovornosti

Uskok navodi da su okrivljeni policajci odmah utvrdili da je službenim automobilom upravljao Dekanić, ali su pali pod utjecaj njegova autoriteta i prihvatili Dekanićevo traženje da neistinito prikažu kako je Bičanić skrivio prometnu nesreću upravljajući službenim vozilom Županije, kao i da neistinito prikažu okolnosti uslijed kojih se prometna nesreća dogodila.

Nakon očevida i "poduzimanja drugih službenih radnji" te neistinitih izjava okrivljenika policajci su Bičaniću uručili obavijest da je počinio prekršaj i na taj način mu omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

Osim toga, Uskok Dekanića tereti da je zaposlenicima županije predao potvrdu o prometnoj nesreći, u kojoj je stajalo da je vozio Bičanić, a temeljem toga je županija osiguravajućem društvu podnijela odštetni zahtjev za naknadu štete na službenom automobilu. Također i vlasnica oštećenog automobila i kuće je osiguravajućem društvu podnijela krivotvoreni odštetni zahtjev.

Osiguravajuće društvo je u uvjerenju da su predočeni podaci istiniti, nakon izvršene procjene oštećenja, utvrdilo svoju obvezu namirenja štete. Dekanić je, navodi Uskok, u ime županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati nešto više od 11.000 eura, dok je drugookrivljenoj isplaćena šteta na betonskoj ogradi od 1200 eura kao i šteta na vozilu od gotovo 1500 eura. Na taj način je Dekanić izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja štete osiguravajućem društvu, izvijestilo je tužiteljstvo.