u splitu

Zavadlav iznio nevjerojatnu obranu, suđenje se nastavlja sutra

25.09.2023 u 13:20

Bionic
Reading

Filip Zavadlav je optužen da je rafalima iz Kalašnjikova početkom 2020. godine u centru Splita, u Varošu, 'iz bezobzirne osvete likvidirao trojicu muškaraca iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali i napadali njegovog brata Stanislava i njega'

Kako javlja 24sata, nastavilo se suđenje Filipu Zavadlavu u ponedjeljak za trostruko ubojstvu u Splitu. Ponovno mu se sudi jer je ​Visoki kazneni sud ukinuo dio prvostupanjske presude oko optužbe da je planirao osvetu osobama iz narkomanskog miljea koje su iznuđivale, prijetile i fizički napadale njegova brata te njega osobno.​

'Došlo je do sveopće zablude da sam ja napravio to za što sam optužen. Čak sam i ja u nekim momentima povjerovao da sam ja to napravio. Ne treba biti previše inteligentan da se zaključi da je to počinio netko drugi jer iz snimki videonadzora proizlazi da je to napravio netko drugi. To je medijska propaganda radi eksploatacije i svi su prihvatili tezu da sam ja kriv. A šta ja tu, ljudi moji, mogu? Da hodam od jedne do druge osobe i govorim da nisam. Neki tvrde da je čudno da sam ja to napravio, da ne bi ni mrava zgazio. Pa pitajte stradale tko ih je ubio', rekao je na početku današnjeg nastavka suđenja Filip Zavadlav.

Danas je održano ročište na koje je došao vještak Antonio Alujević i još jedan svjedok. To je trebalo biti sve za danas, ali je Filip opet iznio niz primjedbi, pa mu je predsjedavajuća sutkinja Višnja Strinić rekla da sve što ima može reći tijekom iznošenja obrane. Tako je on odlučio to napraviti danas.

​​'Dugo me proganja skupina momaka, a i prije su me tukli jer su mi znali adresu i adresu moje obitelji. Tražio sam tajne lokacije na koje se mogu sakriti, trudio se biti što tiši i skuliraniji da uspijem pobjeći momcima od kojih sam se skrivao. Nisam mogao spavati. Osjećao sam puls i hladnoću. Kao da ću propasti kroz krevet, glavobolje, vidio sam iskre. Mislio sam da će to proći uz fizičku aktivnost, govorili su mi da idem liječniku, ali to uz moju profesiju nije bila opcija. Išao sam se šišati, mislio sam da će glasovi prestati. Ali nisam bio zadovoljan frizurom', pričao je tijekom iznošenja obrane navodeći i kako je u stanu shvatio da su mu u sobu ugrađene kamere.

  • +7
Nastavak suđenja Filipu Zavadlavu za trostruko teško ubojstvo u Varošu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Čuo sam šaptajuće glasove koji su govorili da me treba otrovati. Emisije su imale posebne pokrete koje su imale poruku za mene. Tako su mi prijetili. I bivši partneri od djevojke. Zato i danas u zatvoru ne gledam televiziju jer voditelji svojim gestama imaju poruku za mene. Cijeli svijet se urotio protiv mene. Čuo sam glas bake koja mu je govorila da počinim suicid, i neku ženu koja je bacila magiju na mene. Umjesto da idem psihijatru čitao sam molitve, ali ni to nisam mogao. Osjećao sam se suprotno od paranoje, i smijao se sam sa sobom i vražičkom koji me zadirkivao. Sa svećenikom sam pričao i zaključio da sam ja božji čarobnjak', priča Zavadlav koji tvrdi da mu je liječnica dala otrovane tablete za glavobolju, te kaže da ona ima 'psihičkih problema'.

Nizao je svoje projekcije i vrijeđao žrtve ubojstva dok ga sutkinja Strinić nije upozorila da ipak mora postojati dostojanstvo pri davanju iskaza. 'Ja nisam kriv. Ako netko meni garantira da se ovakve stvari više nikad neće događati ja sam sprema podnijeti žrtvu za društvo. Želim da se sudski postupak što prije završi i da me se oslobodi, i da me nominirate za Nobelovu nagradu na mir', kazao je u svojoj obrani. Suđenje se nastavlja sutra.

Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške u splitskom Varošu ubio Bobana, Torlaka i Ožića Paića koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motociklima. Samo nekoliko sati nakon krvoprolić​a predao se policiji na očigled šokiranih građana. Za svako ubojstvo dosuđeno mu je bilo prvom presudom po 15 godina zatvora, za nedozvoljeno držanje oružja osuđen je na godinu dana, a za općeopasnu radnju na dvije godine zatvora, što je sve objedinjeno kaznom od 40 godina.