krivotvorio i isprave

Na varaždinskom području 33-godišnji Kinez utajio gotovo dva milijuna kuna poreza

05.01.2023 u 15:45

Bionic
Reading

Nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, u četvrtak je na varaždinskom području uhićen 33-godišnji kineski državljanin osumnjičen da je utajio porez od 1,8 milijuna kuna i krivotvorio isprave, priopćila je Policijska uprava varaždinska

U tijeku su pretrage poslovnih prostora, domova i računalne opreme 33-godišnjeg Kineza. Istraživanje su proveli policijski službenici Službe kriminalističke policije PU varaždinske, u suradnji s varaždinskim Općinskim državnim odvjetništvom i područnim uredom Porezne uprave, a 33-godišnjak je uhićen radi postojanja osnovane sumnje na utaju poreza i carine, krivotvorenje isprava i povredu obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Muškarac je kao stvarni voditelj trgovačkog društva tijekom 2017. godine uskratio dužna davanja u državni proračun RH u iznosu od 1.868. 045,79 kuna, izrađujući lažne račune za nabavljenu trgovačku robu na ime više trgovačkih društava iz Mađarske, s namjerom da ih uporabi kao prave. Time je 'oštećen državni proračun Republike Hrvatske za veliki iznos na ime neplaćenog poreza na dodanu vrijednost', navela je policija.

U tijeku su dokazne radnje, odnosno pretrage poslovnih prostora, domova i računalne opreme, a 33-godišnjak će u zakonskom roku biti predan pritvorskom nadzorniku PU varaždinske.