radit će i vještačenja

Mjesec i pol nakon što je Banožić skrivio nesreću, DORH pokrenuo istragu, evo detalja

05.01.2024 u 14:57

Bionic
Reading

Gotovo puna dva mjeseca od kada je bivši ministar obrane Mario Banožić skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, Općinsko državno odvjetništvo izvijestilo je javnost da je pokrenulo istragu u tom slučaju

Ne samo da je odvjetništvo izvijestilo da je napokon pokrenulo istragu, nego je također navelo i da će se u sklopu istražnih radnji ispitiati svjedoci i provesti potrebna vještačenja. Posebno će biti zanimljivo vidjeti što će se točno vještačiti dva mjeseca nakon nesreće i koji će biti nalazi tih vještačenja. Priopćenje Općinskog državnog odvjetnišva u Vinkovcima, koje je danas objavljeno na službenoj internetskoj stranici, donosimo u nastavku:

'Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2., i 6. Kaznenog zakona, a navedeno je rješenje 22. prosinca 2023. upućeno okrivljeniku te je 2. siječnja 2024. zaprimljena potvrda da ga je okrivljenik uredno zaprimio slijedom čega su se stekli uvjeti za objavu priopćenja, s obzirom na više zaprimljenih upita novinara.

  • +6
Očevid na mjestu prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Vinkulja/PIXSELL

Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 44-godišnjak 11. studenoga 2023., oko 06:10 sati kod Vinkovaca, upravljao osobnim automobilom marke Nissan lijevom prometnom trakom II. dionice državne ceste broj 55 u smjeru Županje, protivno odredbama čl. 46. st. 1., 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. toč. 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, lakomisleno smatrajući da do štetnih posljedica neće doći. Osnovano se sumnja da je uslijed brzine neprilagođene osobini ceste, zavoju u desno te smanjenoj vidljivosti zbog magle i preglednosti uslijed skupa vozila počeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom) ne vodeći računa da bi ovu radnju mogao sigurno izvesti te nije obratio pozornost na druga vozila na kolniku. Uslijed navedenog je došlo do udara osobnog vozila u prednji dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera te je 40-godišnji vozač tog teretnog (kombi) vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda.

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima provest će tijekom istrage dokazne radnje ispitivanja svjedoka i provesti potrebna vještačenja.