vršnjačko nasilje

Maloljetnici zlostavljali vršnjaka u Puli pa to pustili na društvene mreže, uhićeni su

04.03.2024 u 14:58

Bionic
Reading

Tri maloljetnika uhićena su nakon još jednog slučaja vršnjačkog nasilja koji se 21. veljače dogodio u Puli, izvijestila je u ponedjeljak Istarska policija, koja je ponovno upozorila na ozbiljne posljedice tog problema kojeg je važno na vrijeme prepoznati

Trojicu maloljetnika sumnjiče da su vrijeđali, tukli i ponižavali 14-godišnjaka, što je jedan od počinitelja snimao te potom snimku objavljivao na društvenim mreža. Maloljetnici su uhićeni te su po dovršetku kriminalističkog istraživanja u subotu privedeni u pritvorsku jedinicu istarske policije.

Terete ih za kaznena djela nasilničkog ponašanja i povrede djetetovih prava, a jednog od njih dodatno za povredu privatnosti djeteta.

Slučaj vršnjačkog nasilja prema neslužbenim podacima dogodio se u gradskoj četvrti Stoja, a napadači imaju 14, odnosno 15 godina.

Istarska policija ponovno je upozorila na ozbiljnost problema vršnjačkog nasilja i važnost njegovog pravovremenog prepoznavanja.

Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, ali posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je, navodi policija, vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga te pružiti djeci potrebnu pomoć.

Policija podsjeća da je snimanje i distribucija snimki vršnjačkog nasilja kažnjivo ponašanje jer tako dolazi do sekundarne viktimizacije žrtve koja je prisiljena ponovno osjećati nelagodu, strah ili sram.