prevarant u dubrovniku

Lažno se predstavio kao policijski inspektor i ženi ukrao 350 tisuća kuna

26.01.2022 u 11:56

Bionic
Reading

Gotovo 350 tisuća kuna ukrao je starijoj ženi u Dubrovniku nepoznati prevarant kojega je pustila u kuću i dala mu novac podignut u banci nakon što joj se lažno predstavio kao kriminalistički inspektor

Dubrovačko-neretvanska policija u srijedu je priopćila kako je prije dva dana primila kaznenu prijavu žene koja se požalila da ju je na kućni telefon s nepoznatog broja nazvala muška osoba, predstavivši joj se kao kriminalistički inspektor.

Kazao joj je da zove iz jedne poslovne banke gdje je u tijeku provjera računa klijenata zbog sumnje da je njen bankovni račun zloupotrijebljen, a zbog čega je potrebno provesti provjere novca.

Prevarant je od nje tražio da, u cilju istrage, s bankovnog računa podigne novac i preda ga osobi koju će on poslati, što je oštećena poslušala i novac u dva navrata podigla s banke, nakon čega ga je predala njoj nepoznatim osobama koje su joj došle na kućnu adresu.

Zbog ovoga i učestalih sličnih slučajeva, u kojima su žrtve uglavnom stariji ljudi, iz policije ponovno građanima skreću pozornost da budu posebno oprezni kada ih telefonski kontaktiraju osobe koje se predstavljaju kao djelatnici policije ili banke te u razgovoru od njih traže novac ili neke osobne i bankovne podatke.

"Djelatnici banke službene radnje obavljaju isključivo u svojim poslovnicama, a policijski službenici se dolaskom na kućnu adresu legitimiraju službenom iskaznicom i ukoliko imaju potrebu izuzeti neki predmet, za to izdaju službene potvrde o oduzimanju predmeta", poručuju u dubrovačko-neretvanskoj policiji.

Stoga građanima savjetuju da budu oprezni i sumnjičavi te da nakon zaprimanja ovakvih i sličnih poziva pozovu policiju na broj 192, kako bi se provjerili sumnjivi osobni ili telefonski zahtjevi nepoznatih osoba koje se predstavljaju kao službene.

Posebno mole osobe koje se brinu o osobama starije životne dobi da ih upute o ovim pojavnim oblicima prijevara, s obzirom da je iskustvo pokazalo kako počinitelji ovih kaznenih djela koriste stariju dob osoba, njihovu dobronamjernost i nepažnju kako bi od njih na razne načine otuđile novac.