milijunski iznosi

Konzultantice priznale da su pogodovale na EU natječajima hrvatskim političarima i poduzetnicima

09.11.2022 u 12:02

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu donio je danas dvije presude kojima su dvije konzultantice proglašene krivima za nezakonito pogodovanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti u pokušaju. U ovoj istrazi Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu optuženo je ukupno 10 hrvatskih državljana, od kojih je do sada pet osuđeno

Kako je objavljeno na stranicama EPPO-a riječ je o konzultanticama iz korupcijske afere za EU projekte u Velikoj Gorici i Novoj Gradiški. One su se danas nagodile nakon što su priznale krivnju za namještanje milijunskih natječaja za solarnu elektranu i pročistač.

Obje su dobile 11 mjeseci zatvora što im je zamijenjeno radom za opće dobro, a dobile su i novčane kazne. Prva je kažnjena s 26.700 eura, a druga s 13.400 eura.

Telegram pak piše da je riječ o Ivi Grdić koja je bila savjetnica na projektu za solarnu elektranu u Novoj Gradiški, dok je Mirjana Prodan prema optužnici namještala dokumentaciju za projekt pročistača u Velikoj Gorici.

Grdić usklađivala je dokumente koji su se,kako je naveo EPPO, odnosili na dva projekta. Prvi je bila Izgradnja reciklažnog dvorišta i nabava opreme, čija je vrijednost bila 5.4 milijuna kunaod čega je iznos od 562 tisuće eura odnosno 4,2 milijuna kuna bio financiran sredstvima Kohezijskog fonda Europske Unije. Drugi projekt BIOSOL – Izgradnja solarne elektrane, bio je vrijedan 547 tisuća eura, odnosno 4,1 milijuna kuna, od čega je 85 posto bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prvi projekt na kraju je dodijeljen Elektrocentru Petek, čiji je vlasnik, kako je naveo EPPO predao mito u iznosu od 15 tisuća eura gradonačelniku Nove Gradiške kao nagradu za dodjelu projekta. Na ovaj je način Europskom kohezijskom fondu prouzročena šteta od najmanje 53 tisuće eura odnosno 398 tisuća kuna, dok je Gradu Novoj Gradiški nanesena šteta u iznosu od najmanje 32.500 eura ili 243 tisuće kuna.

Drugi projekt nije realiziran jer se u priču uključila policija i svi su uhićeni.

Prodan je osuđena da je prilagođavala dokumentaciju za pročistač u Velikoj Gorici vrijedan 13 milijuna eura odsnosno 97,3 milijuna kuna, od čega je 67,34 posto financirano sredstvima Kohezijskog fonda Europske Unije. Policija je i tu reagirala i sve spriječila.

Telegram podsjeća da su istom optužnicom obuhvaćeni i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i Dražen Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice, no ni on, kao ni Grgić nije priznao krivnju iako su ih istražitelji obojicu snimili u brojnim kontaktima s Petekom.