lažna trgovina

Još jedan slučaj kriptoprevare, policija opet upozorava na oprez

26.09.2023 u 11:07

Bionic
Reading

Porečka policija zaprimila je prijavu 69-godišnjaka, koji je žrtva prevare lažne trgovine kriprovalutom, čime je oštećen za više tisuća eura, a policija utvrđuju okolnosti događaja i traga za počiniteljem, izvijestila je u utorak istarska Policijska uprava

Šezdeset devetogodišnjaka je telefonom kontaktirala žena koja se predstavila kao trgovac kriptovalutama. Rekla je kako ima sve više novca na kriptoračunu, čime ga je dovela u zabludu i zatražila da joj slika karticu banke i osobnu iskaznicu s obje strane, nakon čega ga je telefonski usmjeravala kako da uđe na internet bankarstvo "with key", navode iz policije.

Nakon potvrđene transakcije i uvidom u internet bankarstvo, 69-godišnju muškarac je uvidio da je novac skinut s njegovog računa i uplaćen na račun nepoznate osobe. Time je oštećen za više tisuća eura. Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za počiniteljem.

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, istarska policija savjetuje građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Ponovno podsjećaju da podatke o broju bankovne kartice, PIN broju i troznamenkastom CVV broju na poleđini bankovne kartice, kao i svoje osobne podatke, građani ne bi trebali davati nepoznatim osobama.

"Ako vam netko uplaćuje novac, dovoljno je da mu samo date svoj broj računa (IBAN). Nikakve druge podatke ne trebate dostavljati", ističu iz policije.

Naglašavaju kako bi građani o zlouporabi bankovnih kartica trebali odmah obavijestiti banku koja im je izdala karticu, a u slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je obavijestiti policiju.