složena operacija

EPPO: Novac od fiktivne prodaje goriva iz Hrvatske i Slovenije skriven u Rumunjskoj

25.03.2024 u 12:44

Bionic
Reading

Europsko tužiteljstvo, točnije Ured EPPO-a u Bologni, blokirao je u Rumunjskoj imovinu vrijednu 2,4 milijuna eura u sklopu istrage o složenoj prekograničnoj prijevari povezanoj s gorivima

Podsjetimo, radi se o slučaju prijevare u trgovini gorivima u kojem je već do sada smrznuta imovina pet pojedinaca i dvije tvrtke u Italiji, i to u vrijednosti 149 milijuna eura. Procijenjuje se da je ukupna šteta po europski proračun veća od 92 milijuna eura.

'Delegirani europski tužitelji u Bologni, kada su pronašli da jedan od osumnjičenika ima imovinu i u Rumunjskoj, zatražili su od svojih kolega u Bukureštu da je zaplijene, što je učinjeno odmah zahvaljujući operativnom modelu EPPO-a kao jedinstvenog ureda. Na temelju sudskog naloga, koji je na zahtjev EPPO-a izdao sudac u Parmi, policijski službenici zaplijenili su 18 nekretnina koje se nalaze u Bukureštu i pripadaju osumnjičeniku. Osim toga, zamrznuto je 14 bankovnih računa, kao i udjela u rumunjskim poduzećima koja posluju u sektoru nekretnina i u sektoru trgovine gorivom, u ukupnoj ukupnoj vrijednosti od 2,4 milijuna eura', pojašnjava EPPO u priopćenju.

Istraga se odnosi na kriminalnu skupinu koju vode tri pojedinca, svi Talijani, zaposlenih u Dubaiju, Miamiju i Napulju.

'Sumnja se da su u Italiju vezli naftne derivate iz rafinerija u Hrvatskoj i Sloveniji radi njihove naknadne prodaje po niskoj cijeni, koristeći niz fiktivnih poduzeća i tampon-društva. Prema istrazi, gorivo je prodano društvima u Rumunjskoj i Velikoj Britaniji, a zatim je fakturirano talijanskim fiktivnim društvima kojima su upravljali članovi zločinačke organizacije. Dokazi upućuju na to da je gorivo stvarno prodano društvu sa sjedištem u Parmi', poručuje EPPO.

U pitanju je složena kriminalna shema koja iskorištava pravila EU-a o prekograničnim transakcijama između država članica, budući da su oslobođeni PDV-a.  'To je društvu omogućilo da gorivo preproda po cijenama nižima od tržišnih putem 17 nebrendiranih benzinskih postaja koje se nalaze u pokrajinama Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia i Verona, čime je stekla nezakonitu prednost pred poštenim gospodarskim subjektima', pojašnjava EPPO.

Procjenjuje se da je taj sustav poreznoj upravi prouzročio štetu u iznosu većem od 92 milijuna eura koji se odnosi na neplaćeni porez od 2016. Imovina koja se nalazi u Rumunjskoj pripada pravnom zastupniku društva koje je predmet istrage u Parmi. 

Nalog za zamrzavanje izvršen je u Rumunjskoj u skladu s odredbama članka 31. Uredbe o EPPO-u, kojima se omogućuju brže prekogranične istrage. U skladu s tim odredbama delegirani europski tužitelji EPPO-a mogu zatražiti od svojih kolega u drugim državama članicama sudionicama da poduzmu posebne istražne mjere na brži i sveobuhvatniji način nego tradicionalnim metodama pravosudne suradnje.