pomaganje počinitelju

DORH objavio nove detalje o pomagačima bjegunca iz Splita: Jedan mu je osigurao prijevoz, a drugi mobitel i gorivo za moped

03.12.2022 u 16:30

Bionic
Reading

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je objavilo da je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su pri bijegu pomogli Ivanu Božiću, mladiću koji je automobilom teško ozlijedio policajca

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je 2. prosinca 2022., provela dokazne radnje prvog ispitivanja dvojice osumnjičenih hrvatskih državljana (1991. i 2000.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela iz članka 303. stavak 1. Kaznenog zakona.

Izvor: Društvene mreže / Autor: MUP

Prema DORH-u postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik (1991.) u večernjim satima 30. studenoga 2022., u Solinu; iako je znao da policija traži jednu mušku osobu kao osumnjičenika za kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva; organizirao mu prijevoz do svoje unajmljene kuće te ga primio u kuću i omogućio mu boravak u njoj sve do 1. prosinca 2022., a sve kako policija ne bi otkrila i uhitila tu osobu.

  • +14
Policijska potraga za osumnjičenim Solinjaninom Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Drugi pak osumnjičeni (2000.) je tijekom 30. studenoga 2022. u Solinu, iako je znao da policija traži jednu mušku osobu kao osumnjičenika za kazneno djelo pokušaja teškog ubojstva, primio ga u svoj dom, dao mu na korištenje mobilni telefon i gorivo za moped te nastavio bježati, a sve kako policija ne bi otkrila i uhitila tu osobu.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predložilo je da se protiv obojice osumnjičenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage Županijskog suda u Splitu je u odnosu na prvog osumnjičenika (1991.) prihvatio prijedlog i odredio mu istražni zatvor, dok je u odnosu na drugog osumnjičenika (2000.) odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora. Državno odvjetništvo će podnijeti žalbu protiv takve odluke suca istrage.