Tomislav Viktor Basa

Čovjek koji je ubio bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, osuđen na devet godina zatvora

17.12.2021 u 13:50

Bionic
Reading

Zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića u ljeto 1999. na devet godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je nepravomoćno osuđen Tomislav Viktor Basa (51)

Iako nije došao na izricanje presude Basa ostaje u pritvoru do pravomoćnosti presude. Sud će presudu obrazložiti u pisanom obliku, a Basina obrana, ali i tužiteljstvo već su najavili žalbu.

Basa je, iznoseći obranu, kazao da nije sudjelovao u Dedićevom ubojstvu niti da je pucao u njega. Rekao je da se događaja ne može sjetiti jer je, kako tvrdi, tada bio u lošem stanju, ali je dodao da je bio na mjestu događaja s osobama čija imena nije mogao reći zbog sigurnosti svog djeteta i svoje obitelji.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Base 25. lipnja 2020. tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno 3. srpnja 1999. godine oko 22,30 sati na zagrebačkim Sveticama.

Basa je optužen da je, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno njihovom prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao bankarov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17 gdje je stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu, Basa i nepoznata osoba ispalili su u njega 20-tak hitaca iz automatskog pištolja i pištolja. Dedić je pritom zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do njegove smrti, tvrdi tužiteljstvo.

Policija je uhitila Tomislava Viktora Basu 30. siječnja 2020. čekajući na njega nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoje sumnje da je ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet.