hostel u ukrajini

Čaleti potvrđena kazna od 35 godina za ubojstvo trudne djevojke

14.12.2022 u 13:07

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud objavio je danas da je potvrdio presudu Županijskog suda u Splitu prema kojoj je Branimir Čaleta (36) osuđen na 35 godina zatvora zbog teškog ubojstva Ganne Kitaeve, bivše djevojke koja je bila u osmom mjesecu trudnoće u jednom hotelu u Dnjepropetrovsku u rujnu 2013. godine

U kaznu Čaleti je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženik i dalje nalazi od 5. srpnja 2019. Izrečena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana koja će se izvršavati u ustanovi za izvršenje kazne zatvora.

Sud u obrazloženju navodi da je Čaleta je proglašen krivim zbog teškog ubojstva žene s kojom je bio u intimnoj vezi i za koju je znao da je u osmom mjesecu trudnoće iz intimne veze s drugim muškarcem.

'Prema prethodnom dogovoru žrtva je 2013. došla s optuženikom u njegovu sobu u hostelu u Ukrajini. U sobi je optuženik neutvrđenim tupotvrdim predmetom najmanje četiri puta snažno udario žrtvu po licu. Kad je žrtva pala najmanje deset puta je udario masivnim tupotvrdim predmetom po glavi. Od zadobivenih osobito teških tjelesnih ozljeda opasnih po život žrtva je preminula, kao i nerođeno dijete koje je nosila.  

Nakon počinjenog kaznenog djela optuženik je s žrtve skinuo odjeću i uzeo njezin mobitel koje je stvari bacio, a nakon toga je golo tijelo žrtve umotao u plahtu i spremio ga ispod kreveta, dok je plahte od kreveta spremio u otvor na stropu. Cijenjen je i način počinjenja djela koji graniči sa surovošću te iskazana bešćutnost. Olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost te priznanje djela što je dovelo do bržeg okončanja postupka', naveo je sud. 

Protiv presude Čaleta može uložiti žalbu o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud.