opercija 'zip'

Akcija hrvatskih policajaca i kolega iz BiH: Pala mreža krijumčara migranata iz Turske

06.02.2024 u 14:02

Bionic
Reading

Devet osoba uhićeno je u utorak u Bosni i Hercegovini u sklopu zajedničke akcije koju provode policije te zemlje i Hrvatske, a usmjerena je protiv organizatora trgovine ljudima, potvrdila je Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA)

Policijske racije i uhićenja na temelju naloga Suda BiH, tijekom operacije pod kodnim nazivom "Zip", provedeni su na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja.

Svi uhićeni dio su mreže koja je državljanima Turske osiguravala ilegalni prelazak granice BiH i Hrvatske, odakle su potom nastavljali put ka drugim državama Europske unije, a pretežito prema Njemačkoj.

BiH s Turskom ima bezvizni režim pa turski državljani uobičajeno stižu u Sarajevo redovitim zrakoplovnim linijama.

Tijekom dosadašnje istrage utvrđeno je kako su krijumčari organizirano preuzimali Turke na teritoriju BiH i potom ih vozilima prebacivali na područje EU.

"Ovo je međunarodna operativna akcija koja se provodi u suradnji s MUP-om Hrvatske i uz potporu EUROPOL-a. Radi se o kaznenim djelima organizirani kriminal, krijumčarenje osoba, organiziranje skupine ili udruživanje radi počinjenja kaznenog djela krijumčarenja migranata", kazala je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.