kovačević i partneri

Afera Janaf: Odbijen zahtjev obrane da se kao nezakoniti dokazi izdvoje tajne istražne snimke, najavljena žalba

21.11.2022 u 17:27

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ponedjeljak je odbilo zahtjev obrane da se kao nezakoniti dokazi izdvoje tajne istražne snimke iz afere Janaf, a odvjetnici optuženih na tu su odluku najavili žalbu

O toj će žalbi odlučivati Visoki kazneni sud, a odvjetnici koji ustraju da su dokazi prikupljeni nezakonito o sadržaju žalbe nisu željeli govoriti dok sudsko rješenje ne dobiju i napismeno.

Uskokova optužnica tereti bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića i njegove suokrivljenike za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom.

Tužiteljstvo tvrdi da je poduzetnik Krešo Petek dao Kovačeviću i njegovim suradnicima milijun eura kako bi njegova tvrtka Elektrocentar Petek dobila poslove vrijedne gotovo 65 milijuna kuna.

Kovačević je, među ostalim, optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove.

Uz Kovačevića i Peteka optužnicom su obuhvaćeni bivši direktor sigurnosti u Janafu Vlado Zorić, direktor Janafova transporta nafte Vladimir Vrbanc te poduzetnici Vatroslav Sablić, Ivan Širić i Edo Seifried.

  • +10
Dragan Kovačević Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

I dok tužiteljstvo osumnjičene tereti za teška korupcijska nedjela i traži oduzimanje protupravno stečene dobiti Kovačevićeva odvjetnica optužnicu naziva "lažnom, izmišljenom i naručenom".

Tužitelj se svim snagama trudio da lažima i iskonstruiranim pretpostavkama bez ijednog dokaza, sastavi ovu optužnicu. Međutim, na prvom mjestu je bilo sramoćenje i puštanje u medije iskonstruiranih pretpostavki kao činjenica bez ikakvoga temelja, ističe Kovačevićeva obrana.

Smatraju i da sud neće potvrditi ovu optužnicu, a ako to i učini kažu da će na suđenju "dokazati istinu".

Optužno vijeće Uskokovu optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.