BORBA PROTIV KORUPCIJE

Zviždačima u HAC-u 10 posto od štete koju prijave

hrvatske autoceste

hrvatske autoceste

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Prema novom kolektivnom ugovoru, zviždaču se osim zaštite od otkaza jamči i anonimnost, a nagrada se isplaćuje nakon što se poduzeću nadoknadi nanesena šteta

Hrvatske autoceste prva su tvrtka ili institucija u Hrvatskoj koja je uvela zaštitu prijavitelja korupcije te nagradu od 10 posto od štete ako je prijava utemeljena. Nakon što je niz HAC-ovih uprava optužen ili prijavljen za štetu, a tvrtka punila medije izvještajima o negativnom i koruptivnom poslovanju, Stjepko Boban, kao jedini član Uprave, odlučio je na inicijativu sindikata uvesti odredbe o zaštiti i nagradi zviždača u novom kolektivnom ugovoru koji je potpisan u petak.

Zviždaču se, osim zaštite od otkaza, jamči anonimnost, a nagrada od 10 posto se isplaćuje nakon što tvrtki bude isplaćen povrat štete. Primjerice, u najpoznatijoj aferi o bojenju tunela šteta je procijenjena na 22 milijuna kuna, a prijavitelju bi pripalo 2,2 milijuna kuna ako dođe do pravomoćne presude. No kako je ugovor potpisan tek sada, za sve prethodne prijave neće se dobiti nagrada, kaže Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnoga cestarskog sindikata.

'Cilj je osloboditi straha osobe koje imaju saznanja o štetnim poslovima. Ne želim da ja kao predsjednik i sindikat općenito mora podnositi prijave, što je dosad bio slučaj jer su se ljudi bojali. Nagrada od 10 posto nije previsoka s obzirom na to da bi se 90 posto vratilo tvrtki', kaže Stanić te poziva i ostale tvrtke i institucije da uglave slične klauzule.

Da bi se spriječila inflacija neutemeljenih prijava, u kolektivni ugovor je ugrađena i odredba da lažno prijavljivanje predstavlja tešku povredu radnog odnosa, što može biti razlog za izvanredni otkaz. U HAC-u su samo poručili da oni provode Vladin antikorupcijski program te da zato usklađuju sve dokumente tvrtke 'u svrhu prevencije korupcije i promicanja osnovnih etičkih vrijednosti'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi