PROIZVODNA KVOTA

Županjska Sladorana proizvest će 57.500 tona šećera

23.09.2014 u 09:15

Bionic
Reading

Kampanja prerade šećerne repe u županjskoj Sladorani, koja je počela prošlog vikenda, trebala bi biti jedna od najuspješnih do sada, a ta će tvornica ove godine preraditi gotovo 600.000 tona šećerne repe iz koje će proizvesti 57.500 tona šećera, kolika je i proizvodna kvota dodijeljena Sladorani

Izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić rekao je kako su prinosi šećerne repe odlični, čak iznad njihovih očekivanja.

'Očekivali smo da će prinosi biti između 61 i 62 tone po hektaru, a i početak vađenja šećerne repe pokazuje da se prinos kreće oko 65 tona po hektaru', rekao je Rešić za Hinu, dodajući kako jedino malo zabrinjava nizak postotak šećera (digestija) koji je trenutačno 13,40, a optimalno bi bilo kad bi se kretao oko 16 posto.

Razlog nešto nižoj digestiji, po Rešićevim riječima, jest velika količina oborina, pjegavost lista repe te mali broj sunčanih dana. Napominje kako manji postotak šećera za sobom 'povlači' veće troškove prijevoza, skladištenja i obrade korijena.

Potvrdio je kako Sladorana radi na novome modelu otkupa šećerne repe kojim se više neće unaprijed ugovarati otkupna cijena 'slatkog korijena' kao dosadašnjih godina, nego će se odrediti minimalna cijena na koju bi išao određeni dodatak, ovisno o cijeni šećera na tržištu. Osim toga, kad god prodajna cijena šećera na tržištu premaši 550 eura po toni, proizvođačima će na svakih pedeset eura biti isplaćene 22 kune, istaknuo je.

'Po modelu izravnih plaćanja u poljoprivredi od 2015. do 2020. godine, tko se bavi proizvodnjom šećerne repe imat će i 290 dodatnih eura više po hektaru', podsjetio je.

Dodao je da će Sladorana pokušati razgovarati s dobavljačima repromaterijala kako bi se smanjila cijena i te komponente. Tako bi se zaštitili proizvođači te izbjegla situacija od ove jeseni, kada je zbog niske cijene šećera na svjetskom tržištu Sladorana bila prisiljena smanjiti već dogovorenu otkupnu cijenu za ovogodišnji rod s 300 na 240 kuna po toni, što je izazvalo nezadovoljstvo proizvođača.