revitalizacija 'vitezita'

Zubak pokreće proizvodnju borbenih vozila, evo što planira

23.02.2024 u 11:09

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini uskoro bi mogla početi proizvodnja borbenih vozila. Prije više od godinu dana zagrebačka kompanija 'WDG promet' Matiasa Zubaka, sina hrvatskog trgovca oružjem i poduzetnika Zvonka Zubaka, kupila je nekretnine tvornice u stečaju 'Vitezit', nekadašnjeg giganta vojne industrije u Bosni i Hercegovini. Proizvodnja će započeti čim se novom vlasniku omogući ulazak u posjed

Novi vlasnik je kupio 'Vitezit' za gotovo 11 milijuna konvertibilnih maraka, a najavio je značajna ulaganja kako bi ova kompanija ponovo stala na noge i kako bi joj se vratila stara slava, javlja Biznisinfo.ba.

Pored proizvodnje eksploziva, po čemu je ova tvornica nekada bila poznata širom Europe i svijeta, planiraju i proizvodnju borbenih vozila, potvrdio je Zvonko Zubak.

'Mi smo već trebali početi proizvodnju. Oni su nas gore opstruirali, ovi koji su zapravo opljačkali Vitezit do temelja, a onda su neki fiktivni vlasnici bez ikakvih dokaza sve osporavali. Nema što nam nisu radili', kazao nam je Zubak. Kako je istaknuo, davno su trebali pokrenuti proizvodnju kompozitnih baruta i raketnog goriva.

'Plus i borbenih vozila za koje imamo kompletan projekt i možemo ih početi raditi vrlo brzo. Imamo kompletnu tehnologiju, znači za osam mjeseci do godinu dana. To je rok kada bismo ušli, jer mi moramo uspostaviti hale, dio toga osposobiti. Gore nešto ima, ali ustvari ništa nema. Kupili smo čistu zemlju koju smo platili možda pet puta više nego što su je ovi dosad plaćali', rekao je Zubak.

Posljednjih dana bosanskohercegovački mediji pisali su o problemima s uknjižbom imovine. Zubak kaže da se zapravo čeka samo na određivanje iznosa poreza koji trebaju platiti.