challenger 2

Ukrajinci ne prestaju hvaliti britanske tenkove: 'Prema sovjetskim, razlika je kao dan i noć!'

05.02.2024 u 09:57

Bionic
Reading

Poznato je da oružje koje Zapad šalje Ukrajini itekako pomaže ukrajinskoj strani u borbama, a sada su ukrajinski vojnici iz 82. zračno-jurišne brigade opisali koliko im je britanski tenk Challenger 2 pomogao da steknu prednost u borbama protiv ruskih snaga, prenosi Business Insider

U snimci objavljenoj na Telegramu i koju je preveo vojni bloger WarTranslated na mreži X, ukrajinski vojnici zahvaljuju Velikoj Britaniji na 'časti' što mogu koristiti njihove tenkove jer su im, kako su rekli, dali veliku prednost u usporedbi sa starim sovjetskim tenkovima koje su ranije koristili.

'Imali smo samo kratko iskustvo sa sovjetskim tenkovima. Ali kada smo došli u Britaniju trenirati na tim tenkovima, bila je to razlika kao dan i noć', rekao je Viktor, jedan od operatera tenkova. Ukrajinski vojnici kazali su da su do sada uglavnom koristili britanski tenk u raščišćavanju terena, a ne protiv drugih bojnih vozila, što je primarna funkcija Challengera 2, ali su pohvalili njegov oklop i točnost.

'Nismo imali problema gađati neprijateljske betonske zemunice i ciljeve s udaljenosti od 2,8 kilometara', poručili su. Kada su tenkovi poslani kao podrška pješačkim formacijama, podigli su moral ukrajinskih trupa jer su njihove napredne sposobnosti značile da će imati mnogo veću zaštitu od neprijatelja, rekli su članovi posade Challengera. No dodali su da je tenk bio težak za lokalni teren, što je ponekad otežavalo kretanje po zemlji. Business Insider nije mogao neovisno potvrditi video u kojem ukrajinski vojnici hvale britanske tenkove. Naime nije jasno kada se i gdje odvio razgovor s vojnicima, a vojni bloger WarTranslated rekao je da su neki detalji izostavljeni zbog tajnosti.

  • +6
Challenger 2 Izvor: Profimedia / Autor: GETTY IMAGES / Getty images / Profimedia

Velika Britanija je u siječnju 2023. najavila da će dati Ukrajini 14 Challengera 2 kao dio paketa vojne pomoći. Prema web stranici britanske vojske, Challenger 2 je glavni borbeni tenk britanskih snaga i dizajniran je za uništavanje drugih tenkova. Vozilo, za koje je potrebna četveročlana posada, opremljeno je puškomitraljezom L30A1 120 mm, lančanim topom L94A1 kalibra 7,62 mm i mitraljezom s otvorom L37A2 7,62 mm. Također je opremljeno 'oklopom svjetske klase Dorchester 2'.

'Ove tehnologije, koje su najbolje u svijetu, čine ga nešto sporijim od nekih njegovih protivnika, ali točnost i ubojitost Challengera 2 to nadoknađuju', navodi se na stranici.