objavljena snimka

Rusi slabo napreduju zbog ove taktike uništavanja tenkova koju koriste Ukrajinci

30.01.2024 u 12:10

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska objavila je videozapis uništavanja ruskog naoružanog konvoja tenkova i borbenih vozila, a on zorno pokazuje taktiku kojom su Ukrajinci uspjeli zaustaviti prodore ruske vojske

Video snimljen dronom pokazuje da su Ukrajinci prvo pogodili tenk na čelu kolone od četiri naoružana vozila, a zatim borbeno vozilo pješaštva na začelju kolone. Time je otežan bijeg za druga dva vozila koja su se nalazila u sredini kolone. Dok su ta dva vozila manevrirala kako bi se izvukla iz nepovoljnog položaja, i ona su uništena preciznim pogocima. Na snimci se vidi kako ruski vojnici bježe iz gorućih vozila, piše Business Insider.

Videosnimka je podijeljena još 28. prosinca, a prikazuje akcije 30. i 14. mehanizirane brigade u blizini Kupjanska u sjeveroistočnoj Ukrajini. Prema navodima The Wall Street Journala, ruski konvoj se probijao uskom stazom kroz minsko polje, a akcija je tipični primjer taktike koju je ukrajinska vojska koristila da bi zadržala ruske snage tijekom iscrpljujuće zimske kampanje, unatoč tome što je sama postigla vrlo malo napretka.

Uništavanje ruskih tenkova Izvor: Facebook / Autor: 30. mehanizirana brigada ukrajinske vojske

Snimka također pokazuje da ruske obrambene linije, koje uključuju kilometrima duboka minska polja koja bi trebala spriječiti ukrajinske snage da vrate zauzeti teritorij, predstavljaju zamku za njihov vlastiti napredak. Mjesec dana nakon napada sa snimke ruske snage još uvijek pokušavaju napredovati prema Kupjansku, ključnom željezničkom čvorištu za regiju.

  • +17
Ilustrativna galerija/Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Glasnogovornik ukrajinskih kopnenih snaga Volodimir Fito rekao je da je 'neprijatelj samo donekle uspio poboljšati svoj taktički položaj i sada to u svojim medijima predstavlja kao zauzimanje Berlina', piše Ukrajinska pravda. Fito nije pojasnio koliki je teritorij Rusija osvojila, rekavši samo da je odbijeno deset napada, ali je zaključio da se ruska vojska ponaša nepromišljeno te da joj činjenica da je pojačala upotrebu tenkova i borbenih vozila pješaštva ne pomaže previše, s obzirom na količinu gubitaka.

>>> Videosnimku uništavanja ruskih tenkova, koja sadrži uznemirujuće detalje, možete pogledati ovdje.