POSAO ZA 700 RADNIKA

Zubak pokreće proizvodnju autobusa

22.04.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Auto Zubak grupa, najveći hrvatski trgovac automobilima, u Sesvetskom Kraljevcu uskoro počinje proizvodnju autobusa. Na današnjoj svečanosti obilježavanja 30. godišnjice rada bit će predstavljen prvi hrvatski autobus AZCrobus. Investicija je teška oko 300 milijuna kuna, a planira se zapošljavanje 700 radnika

'Ova ideja nije od jučer, riječ je o procesu o kojem se razmišlja dvadesetak godina. U proizvodnju autobusa krećemo zato što je tehnologija takva da se ne grade velike tvornice i serije te smo stoga u tom području vidjeli svoju priliku', pojašnjava ovaj iskorak u proizvodnju Pavo Zubak u intervjuu Večernjem listu.

Serijska proizvodnja počinje uskoro u Sesvetskom Kraljevcu, a bit će ponajprije namijenjena stranom tržištu. Prvi hrvatski autobus kreiran je u suradnji sa švedskom Scanijom, vodećim svjetskim proizvođačem teških kamiona i autobusa. Autobus će nositi zajedničku oznaku Crobusa i Scanije, no službena je marka Crobus.

U sljedeće tri godine u tvornici se planira zaposliti 400 ljudi, dok će još 300 radnih mjesta biti otvoreno kod kooperanata. Planira se proizvodnja od 300 do 400 autobusa godišnje. U prvu fazu projekta investirano je 120 milijuna kuna, a ukupna investicija iznosit će oko 300 milijuna kuna.