REAGIRANJE

Zračna luka Zagreb o članku tportala: Uredno plaćamo sve veću koncesiju

14.11.2023 u 14:29

Bionic
Reading

Na tportalu je u nedjelju, 12. studenoga 2023. objavljen članak pod naslovom 'Od dva najveća aerodroma, jedan obilato hrani državu, a drugi – privatnika: Split i Zagreb su nebo i zemlja', autora Damira Petranovića. Donosimo reagiranje na članak koje su poslali iz Međunarodne zračne luke Zagreb

U članku Od dva najveća aerodroma, jedan obilato hrani državu, a drugi - privatnika: 'Split i Zagreb su nebo i zemlja' iznesene su informacije koje mogu navesti čitatelje na krivi zaključak i stvaranje klime da Međunarodna zračna luka Zagreb ne ispunjava svoje obveze uplata koncesijske naknade u državni proračun.

Stoga, ne ulazeći u komentare komentara, želimo istaknuti nekoliko važnih činjenica koje opovrgavaju insinuacije iznesene u članku:

  • prema ugovoru o koncesiji, sklopljenom između Vlade Republike Hrvatske i koncesionara Zračne luke Franjo Tuđman, koncesijska naknada se obračunava u odnosu na ukupni prihod zračne luke, a ne na dobit, stoga neto dobit nije relevantan parametar pri određivanju koncesijske naknade MZLZ-a.
  • Sukladno tome, Međunarodna zračna luka Zagreb je u 2023. godini u državni proračun uplatila više od 15 milijuna eura, a u narednim godinama očekuje se znatno veća uplata, jer se postotak koncesijske naknade svake godine povećava.
  • Zbog svoje vrlo specifične pozicije (plaćanje koncesijske naknade po ostvarenom prometu/prihodu), Međunarodna zračna luka Zagreb je, temeljem posebnog okvira EU-a u kojem je radi ograničenja kretanja osoba zračnim lukama bilo onemogućeno obavljanje djelatnosti, oslobođena je plaćanja koncesijske naknade u iznosu koji je jednak izgubljenoj dobiti u razdoblju od mjeseca ožujka do mjeseca lipnja 2020. Potrebno je napomenuti da niti jedna zračna luka u Hrvatskoj nije isplatila dividendu tijekom COVID pandemije.