nema sadržaja

Zračna luka Franjo Tuđman proglašena uvjerljivo najlošijom u Europi, dobili nula bodova

04.12.2020 u 10:59

Bionic
Reading

Do kojih je glavnih zračnih luka u Europi posebno lako doći? Koje nude najbolju uslugu u pogledu opreme i udobnosti za putnike? Gdje su letovi najtočniji? Studija putničke platforme Omio napravila je ljestvicu najboljih zračnih luka u Europi, a naša luka ‘Franjo Tuđman’ našla se na samom začelju ove liste.

Međunarodna zračna luka Madrid Barajac ( MAD) u Španjolskoj najsimpatičnija je putnicima u Europi, javlja Zagreb.info.

Ukupno 30 zračnih luka europskih glavnih gradova ocijenjeno je prema dojmovima putnika, i to prema tome koliko im koja uzrokuje stres, poput kašnjenja leta ili dnevnog broja putnika. Studija je također proučila dostupnost određenih sadržaja u zračnim lukama, poput količine tuševa, mirnih područja i salona. Drugi kriterij za izradu rang liste bili su broj i kvaliteta ponuđenih sadržaja, uključujući trgovine, restorane i dječja igrališta.

'Širok raspon trgovina i restorana, kao i vrlo dobra veza između zračne luke i središta grada čine Madrid-Barajas najboljom zračnom lukom u Europi', zaključuje se u studiji.

Zračna luka Fiumicino u Rimu sletjela je na drugo mjesto, sa 140 trgovina. Amsterdamska zračna luka Schiphol zauzima treće mjesto. Prema istoj studiji, prema zadanim kriterijima, putnici su najgorom ocijenili Međunarodnu zračnu luku u Zagrebu – Franjo Tuđman i to sa 0 od mogućih 100 bodova.

'Zračna luka Franjo Tuđman dvije godine za redom (2018. i 2019.) proglašena je najboljom zračnom lukom u svojoj kategoriji u Europi'

'Želimo istaknuti da je riječ o upitnom istraživanju s obzirom da se kod provođenja anketiranja ne zahtijeva dokaz da je osoba koja ispunjava anketu stvarni putnik zračne luke Franjo Tuđman u predmetnom istraživačkom razdoblju.

Nije potrebno posebno napominjati da je tijekom 2020. godine, radi izvanrednih okolnosti i epidemioloških restrikcija došlo do izravnog utjecaja na raspoloživost pojedinih usluga zračnih luka u datom trenutku (restorana, trgovina i ostalih komercijalnih usluga).

Različite države u Europi su istovremeno imale različite restrikcije na snazi, koje su izravno utjecale na raspoložive usluge pojedinih zračnih luka.

Upravo iz gore navedenih razloga Međunarodna zračna luka Zagreb redovito i kontinuirano provodi dvije vrste relevantnih istraživanja unutar zrakoplovne industrije: ACI ASQ (ACI – Airport Service Quality Survey) i PSS (Passenger Satisfaction Survey), koja nam omogućavaju globalnu usporedbu sa drugim zračnim lukama u našoj kategoriji (2 – 5 milijuna putnika godišnje EU). Istraživanja se provode striktnom metodologijom, u putničkom terminalu, u realnom vremenu, sa stvarnim putnicima zagrebačke zračne luke, a u zoni međunarodnih i domaćih odlazaka.

Prema rezultatima tih istraživanja Zračna luka Franjo Tuđman dvije godine za redom (2018. i 2019.) proglašena je najboljom zračnom lukom u svojoj kategoriji u Europi.', istaknuli su pak iz Zračne luke Franjo Tuđman.