rat s virusom

Znanstvenici pozivaju: Treba nam odlučan i koordiniran paneuropski akcijski plan za borbu protiv koronavirusa!

29.01.2021 u 12:15

Bionic
Reading

Skupina znanstvenika poziva na paneuropski akcijski plan za borbu protiv koronavirusa. S obzirom na velik broj slučajeva i nove inačice, kažu, potrebni su veći napori za suzbijanje virusa na cijelom kontinentu. Broj slučajeva mora se smanjiti što je brže moguće kako bi se pomoglo društvu i gospodarstvu

Prema radu objavljenom u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, zajedničko djelovanje svih europskih zemalja učinit će svaki nacionalni i lokalni napor učinkovitijim.

Skupinu koja stoji iza članka čine Viola Priesemann s Instituta Max Planck za dinamiku i samoorganizaciju u Göttingenu, Melanie Brinkmann iz Helmholtzovog centra za istraživanje infekcija u Brunswicku i Andreas Peichl s Instituta ifo.

'Odlučan i koordiniran europski odgovor na pandemiju potreban je također s ekonomskog gledišta zbog ekonomske međuovisnosti europskih zemalja', kaže Peichl.

Znanstvenici pozivaju na smanjenje broja fizičkih kontakata prelaskom na rad od kuće i na internetsko obrazovanje gdje god je to moguće. Nadalje, u privatnim i profesionalnim druženjima treba dati prednost malim i poznatim društvenim skupinama.

Daljnje mjere prevencije koje znanstvenici zagovaraju uključuju fizičko udaljavanje, higijenu, maske, ventilaciju i upotrebu filtara. Ljudi bi trebali izbjegavati zatvorene i pretrpane prostore i ostati kod kuće ako imaju simptome. FFP2 maske trebale bi se osigurati bez troškova svima onima kojima su potrebne i svim zaposlenicima koji ne rade od kuće.

  • +6
Velika Britanija, koronavirus Izvor: Profimedia / Autor: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uz to, u školama i na radnim mjestima treba ponuditi besplatno testiranje kao preventivnu mjeru za rano otkrivanje izbijanja epidemije. Znanstvenici apeliraju na povećanje testiranja i na uvođenje nadzora otpadnih voda kako bi se otkrila lokalna žarišta pandemije.

Putovanja unutar i izvan zemalja moraju biti ograničena samo na najnužnija. Prekogranični putnici trebaju biti u karanteni i napraviti test 24 sata prije putovanja, kao i sedam do 10 dana nakon putovanja.

Znanstvenici također pozivaju na snažniju zaštitu starijih osoba i drugih ranjivih skupina. Također treba povećati tempo cijepljenja i povećati proizvodnju cjepiva. Treba pratiti i infekcije među cijepljenim osobama kako bi se što prije otkrile moguće ponovne infekcije novim inačicama, upozoravaju znanstvenici.