u mjestu Seneffe

AstraZeneca: EU tražila inspekciju u jednoj belgijskoj tvornici

28.01.2021 u 21:46

Bionic
Reading

Europska komisija zatražila je od belgijskog regulatora lijekova da izvrši inspekciju u jednoj tvornici u Belgiji koja proizvodi sastojak AstraZenecinog cjepiva protiv covida-19 pošto je taj proizvođač najavio kašnjenja isporuke zbog "pada proizvodnje". Inspekcija je provedena, a neki zaplijenjeni dokumenti i podaci "proučavaju se", rekla je u četvrtak navečer jedna glasnogovornica belgijske agencije za lijekove (AFMPS), prenosi AFP.

Tvornica se nalazi u mjestu Seneffe, na jugu Belgije. Inspekcija i proučavanje prikupljenih elemenata "trebali bi jamčiti da su kašnjenje u isporuci cjepiva izazvali problemi u proizvodnji u tvornici koja radi za AstraZenecu", navodi ured belgijskog ministra zdravstva Franka Vandenbrouckea.

"Prema proceduri u takvim slučajevima, inspekcija se provodi u suradnji s drugim zemljama kako bi se jamčila transparentnost i objektivnost", dodao je Vandenbrouckeov ured.

U tom kontekstu spomenuo je rad nizozemskih, talijanskih i španjolskih stručnjaka uz belgijske. 

Tvrtka AstraZeneca je prošli tjedan objavila da zbog "pada proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici može u prvom tromjesečju isporučiti "samo četvrtinu" doza koje je isprva obećala Europskoj uniji. 

Bruxelles, koji je ranije naručio do 400 milijuna doza cjepiva AstraZeneca/Oxford, nije povjerovao tim opravdanjima, i ocijenio ih je "nezadovoljavajućima".

EU sada traži od AstraZenece da radi u svojim britanskim tvornicama, kao što je bio predviđeno ugovorom potpisanim u kolovozu 2020. kako bi se ispoštovale narudžbe 27 članica EU.