NAGRADA HGK

Zlatna kuna AD Plastiku, Šestan Buschu i Končaru

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 28.02.2013 22:40
  • Objavljeno 28.02.2013 u 22:40
Zlatna kuna HGK

Zlatna kuna HGK

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Tvrtka AD Plastik iz Solina proglašena je najboljom velikom hrvatskom tvrtkom po izboru Hrvatske gospodarske komore (HGK) te joj je večeras dodijeljena nagrada "Zlatna kuna" za izvrsnost poslovanja u 2012. godini.

AD Plastik je najveći hrvatski proizvođač plastičnih dijelova za automobilsku industriju, zapošljava 830 djelatnika, a više od 95 posto proizvodnje izvozi.

Nagrade Zlatna kuna dodijeljene su i najboljoj maloj i srednjoj tvrtki, kao i najboljoj banci i osiguravatelju.

Najbolja mala tvrtka je Šestan Busch iz Preloga, proizvođač antibalističkih kaciga i druge vojne opreme, a u kategoriji srednjih tvrtki Zlatnu kunu osvojila je tvrtka Končar-Mjerni transformatori

Najboljom bankom proglašena je Erste&Steiermärkische Bank, a najboljim osiguravajućim društvom Allianz Zagreb

Zlatnu kunu za inovaciju dobili su Bernarda Cecelja, vlasnica i generalna direktorica tvrtke Bernarda d.o.o., za inovaciju anatomski jastuk "Pospanko" te Frane Franičević, suvlasnik i predsjednik Uprave RASCO d.o.o. za "MUVO", malo univerzalno vozilo za komunalno održavanje gradova.

Nagrada za životno djelo pripala je ekonomistici i članici Europske akademije znanosti, umjetnosti i književnosti u Parizu Alica Wertheimer Baletić, za izniman doprinos na znanstvenom razvoju demografije.

Zlatnu kunu za velike tvrtke uručio je predsjednik Republike Ivo Josipović koji je čestitajući nagrađenima rekao kako se večeras slavi njihov uspjeh, koji su postigli unatoč svim onim lošim elementima na koje su ukazivali - nepovoljnu investicijsku klimu, nekonkurentnost gospodarstva.

I upravo stoga je jedna od najvažnijih zadaća politike promijeniti investicijske uvjete i omogućiti uvjete poslovanja kako bi gospodarstvenici bili uspješniji i konkurentniji.

Josipović je ukazao i danas najveći problem društva i države, a to je siromaštvo, napominjući kako se večeras spominjala brojka od preko 370 tisuća nezaposlenih te kako će možda ona uskoro biti i veća, ali i da je spomenuta i riječ konsenzus te kako je on suglasan da je konsenzus o razvoju našeg društva, našeg gospodarstva nužnost.

Predsjednik je kazao i kako danas uspješno poslovanje ima dimenziju društveno odgovornog poslovanja, a to znači briga o razvoju, novom zapošljavanju, investicijama.

Svoju čestitku zaključio je, kako je rekao, čarobnom riječju konsenzus - 'konsenzus politike, gospodarstva, vrijednosti, konsenzus koji obuhvaća vas uspješne, ali i one koji se nalaze nažalost među 370 tisuća nezaposlenih'.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević kazao je kako je ovo već šesta godina trajanja ekonomske krize te istaknuo kako se problemi ne mogu i neće riješiti preko noći.

U Hrvatskoj je već dugo vođena pogrešna ekonomska politika i nisu svi kolektivno krivi za krizu, no potreban je široki društveni konsenzus kako bi se stvorila bolja budućnost, rekao je Vidošević.

Na svečanosti dodjele zlatnih kuna, dodijeljeno je pet novčanih potpora zaklade "Izvorno hrvatsko" za projekte čiji je cilj stvaranje kvalitetnih hrvatskih proizvoda te njihova dobrog imidža na domaćem i inozemnom tržištu.

Na svečanosti su također proglašeni i novi dobitnici prava uporabe znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!