PROGRAM ZA OBNOVU SELA

Živi zid: Država treba zabraniti GMO i poticati ekološku poljoprivredu

  • Autor: A.Ž./N1/Hina
  • Zadnja izmjena 19.04.2016 14:26
  • Objavljeno 19.04.2016 u 14:26
Živi zid

Živi zid

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Živi zid traži da se u cijelosti zabrani GMO i da se sije isključivo domaćim sjemenom te da država potiče ekološku poljoprivredu, naime, na konferenciji za medije saborski zastupnik Živog zida Ivan Sinčić i njegovi suradnici predstavili su stranački program za obnovu sela i ekološke poljoprivrede pod nazivom Nacionalni akcijski plan na organsku poljoprivredu kojim bi se, tvrde, otvorilo nova radna mjesta, povećalo izvoz, poljoprivrednici bi bolje zarađivali, životni vijek stanovništva bi se produžilo, a troškovi zdravstva bili bi smanjeni

Ekološka poljoprivreda je naš prioritet, u njemu ide Europa i svijet, a tu će pomoći gospodarska diplomacija, poručio je Sinčić te prozvao predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića kao 'čovjeka bez vizije koji ne može zemlju povesti u nekom drugom smjeru'.

'Prilikom donošenja proračuna mi smo predložili amandmanom da se vrati barem 35 milijuna kuna za razvoj ekološke poljoprivrede, no naš je amandman odbačen', podsjetio je Sinčić i naglasio da je prošle godine bilo predviđeno 70 milijuna kuna na stavci razvoja ekološke poljoprvrede, no za ovu godinu je to smanjeno za 99,5 posto.

Trenutno na organsku poljoprivredu u Hrvatskoj otpada tri posto proizvodnje, no Nacionalnim akcijskim planom predviđa se u četverogodišnjem razdoblju udvostručavanje na barem šest posto. U konačnici bi se trebalo stvoriti uvjete za potpuni prelazak na organsku poljoprivredu, kaže Sinčić.

'U stanju kakvom jesmo, i ekološka poljoprivreda i konvencionalna je osuđena na besciljno lutanje. Predvidjeli smo da će država biti ta lokomotiva koja će to vući, osnovat će tijelo sastavljeno od akademika i praktičara, koje će obuhvatiti sve od proizvonje, promocije, prodaje i kontrole. Sama država hranu će otkupljivati za škole, bolnice, vojarne i druge institucije', predviđa Sinčić.

Član Odbora za poljoprivredu Živog zida Branimir Bunjac naglasio je da je danas potražnja za ekološkim proizvodima značajno veća od ponude, a plan predviđa potpunu zabrana korištenja GMO tehnologija i prodaja GMO proizvoda te pojasnio da je 'akcijski plan razrađen kroz devet točaka, a to su mjere za povećanje izvoza, razvoj domaće potražnje, nacionalna suradnja zbog promicanja proizvodnje i korištenja organskih poljoprivrednih proizvoda, razvoj poslovnog sektora organske poljoprivrede, smanjenje troškova proizvodnje, uvođenje novih poljoprivrednih kultura, ostvarenje ciljeva, zabrana GMO-a i razvoj sustava navodnjavanja'.

U akcijskom planu razrađena su i financijska sredstva potrebna za njegovu provedbu, tvrdi Sinčić i dodao: 'Država bi trebala osnovati središnje nacionalno tijelo koje bi okupilo stručnjake i ljude iz prakse, te biti lokomotiva razvoja ekološke poljoprivrede. Proizvode bi trebala otkupljivati za škole, vrtiće i vojarne, a glavni preduvjet za takvu proizvodnju je okrupnjavanje usitnjenog poljoprivrednog zemljišta.

Bunjac je upozorio da su sredstva za ekološku poljoprivredu praktički ukinuta u Hrvatskoj i da zato ta stranka predstavlja nacionalni akcijski plan za organsku poljoprivredu, koja je u zamahu u cijeloj Europi: 'Bit je da je trenutno potražnja veća od ponude. Imamo zasijano oko tri posto površina što je premalo, naime, države koje ulažu u razvoj eko poljoprivrede, imaju 10 posto rasta godišnje. Riječ je o poljoprivredi kao prije 100 godina, a potisnuta je korporativnom, koja koristi GMO i štetne pesticide'.

'Cilj nam je da se hrana prodaje u krugu od 10 do 15 kilometara od mjesta proizvodnje. Cilj nam je zaustaviti globalizacijsko korporativno ludilo, kojemu je cilj pretvoriti cijelu Hrvatsku u jednu tvrtku, jedno polje, monopol, isisavanje resursa i ispražnjenje zemlju od ljudi, nakon čega će se prijeći na novu žrtvu', kazao je Bunjac.

Što se pak tiče mogućnosti da se vladajuća većina presloži u smislu da Most ispadne iz igre, Sinčić je rekao kako misli da 'nas čeka vruće političko ljeto, jer su završeni izbori u stranakama. U ovom izbornom ciklusu smo svjedočili mnogim presedanima - imali smo treću opciju, premijera koji nije izabran, ma mogli bismo nabrajati do sutra samo ono što je Most radio u tjedan dana. Inovacija neće nedostajati', uvjeren je Sinčić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!