RAST OČEKIVANJA

Zenith: Vrijednost oglašavanja u ovoj godini mogla bi porasti 4,4 posto

12.09.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Potrošnja na oglašavanje u svijetu u ovoj bi godini trebala porasti za 4,4 posto, iznad ranijih očekivanja, na 539 milijardi dolara, objavila je u ponedjeljak agencija za oglašavanje Zenith

Tvrtka Zenith, u vlasništvu francuskog Publicisa, podigla je procjene globalnog rasta za ovu godinu na 4,4 posto, s u lipnju procijenjenih 4,1 posto. Prognoza je poboljšana unatoč neizvjesnostima koje je izazvala britanska referendumska odluka o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Reklamna agencija također je podigla globalne procjene rasta potrošnje na oglašavanje za 2017. i 2018. godinu, na 4,5 odnosno 4,6 posto, s ranije projiciranih 4,3 odnosno 4,4 posto. Povećana potrošnja na oglašavanja odražava jačanje povjerenja u korporativnom sektoru.

'Ovo poboljšanje procjena najvećim je dijelom rezultat snažnijeg od očekivanog rasta u SAD-u, gdje je snažno tržište rada potaknulo klijente da povećaju svoju izdvajanja, a oglašivači su uložili veće napore oko svojih udjela na tržištu koje se širi', ustvrdili su u priopćenju.

U Zenithu očekuju da će veća izdvajanja u farmaceutskom i sektoru pakiranih potrošačkih roba pomoći vratiti rast potrošnje na televizijsko oglašavanje u SAD-u, nakon 5-postotnog pada u prošloj godini. Poboljšali su također blago svoje procjene za azijsko-pacifičko područje i zapadnu Europu.

Što se tiče Britanije, u agenciji su ustvrdili da su oglašivači dosad hladno reagirali na odluku britanskog referenduma o izlasku zemlje iz EU-a. Zenith je ipak blago srezao procjene rasta u Britaniji za ovu godinu na 5,4 posto, s 5,6 posto procijenjenih prije referenduma 23. lipnja.

'Kao što smo već ranije ustvrdili, većina posljedica za Britaniju povezanih s referendumskom odlukom o napuštanju Unije osjetit će se u dugoročnom razdoblju', kazali su dalje u priopćenju.

Ujedno su dodali da očekuju da će rast potrošnje na oglašavanje u Britaniji usporiti u kontekstu vladinih pregovora o trgovinskim odnosima s globalnim partnerima, a prema sadašnjijim procjenama u idućoj se godini očekuje rast od 3,4 posto.