RESTRUKTURIRANJE KRALJEVICE

Želite otpremninu? Potpišite ugovor s Čačićem!

25.05.2012 u 12:37

Bionic
Reading

Država će financirati restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu - odlučeno je danas na sjednici Vlade. Prema toj odluci, 461 radnik Kraljevice dobit će sve što mu pripada prema važećem kolektivnom ugovoru ako potpišu ugovor s ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem

Porezni obveznici će za stečaj brodogradilišta u Kraljevici izdvojiti više od 63,7 milijuna kuna da bi svaki radnik prije ulaska u stečaj 1. lipnja mogao dobiti otpremninu od 6.400 kuna po godini staža, uz ostala davanja te plaće za travanj i svibanj.

Država će, dakle, poštovati sve obveze koje Brodogradilište Kraljevica ima prema svojim radnicima, a koja su zapisana u kolektivnom ugovoru. Radnici će dobiti poslovno uvjetovan otkaz, a s ministrom gospodarstva Radimirom Čačićem (odnosno, osobom koju on ovlasti) morat će potpisati ugovor o otkupu i isplati potraživanja koje radnici imaju prema svom škveru.

Na taj će način država stupiti na mjesto vjerovnika prema Brodogradilištu Kraljevica, što je i uvjet da radnici dobiju svoj novac. Radnici koji odbiju potpisati ugovor s Čačićem svoja će potraživanja morati naplatiti redovitom procedurom u stečajnom postupku. 

Vlada će iz proračuna isplatiti i potporu Brodosplitu u iznosu od gotovo 7,9 milijuna eura za nabavu preostalog materijala i opreme za dovršetak jednog broda te isplatu plaća.

Podsjetimo, Brodosplit je Vlada odlučila prodati samoborskom DIV-u pa Čačić ističe da je važno sačuvati kontinuitet zaposlenosti i proizvodnje u škveru: 'Radi se o ogromnim iznosima, ogromnim obvezama, teretu koji ova vlada nosi i koji je dodavan i dulje od 22 godine, koliko postoji ova država. Mi ćemo taj teret morati podnijeti, nemamo drugog izlaza.'