VJEROVNICI PRITISLI

Zdravko Pevec povlači se u Nadzorni odbor

06.10.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Na jučerašnjem dramatičnom sastanku Zdravka Peveca s bankama i najvećim vjerovnicima, pred vlasnika posrnule bjelovarske kompanije iznesen je zahtjev za prihvaćanjem plana restrukturiranja koji podrazumijeva imenovanje nove uprave

Dosadašnji predsjednik uprave Zdravko Pevec pristao je imenovati novu upravu za restrukturiranje posrnule Pevec grupe, a on osobno postaje predsjednik Nadzornog odbora. To je ekskluzivno za tportal potvrdila glasnogovornica Krunoslava Blaha u centrali bjelovarske tvrtke koja proteklih nekoliko mjeseci proživljava tešku krizu.

Tportal međutim neslužbeno saznaje da je ovoj odluci Zdravka Peveca prethodio vrlo dramatičan sastanak s bankarima, najvećih vjerovnicima i predstavnicima revizorske kuće KPMG. Na jučerašnjem sastanku pred Peveca je zapravo stavljen ultimatum: on je u roku od osam dana trebao prihvatiti plan restrukturiranja, koji je za banke i vjerovnike napravila revizorska kuća KPMG i koji podrazumijeva promjenu upravljačke strukture i nadzor nad poslovanjem.

Zapravo je taj plan predviđao ustoličenje nove uprave, što znači da su bankari i vjerovnici tražili da se vlasnik i osnivač bjelovarske kompanije odrekne upravljačkih ovlasti. Kako doznajemo iz bankarskih krugova, najvišu razinu nadzora nad provođenjem plana restrukturiranja koji bi trebao ozdraviti tvrtku, imala bi revizorska kuća KPMG, a nakon njih odbor sastavljen od ključnih vjerovnika.

Da Pevec nije prihvatio taj plan, vrlo je izgledno da bi tvrtka završila u stečaju. Pretpostavljamo da plan ozdravljenja tvrtke podrazumijeva smanjivanje vlasničkog udjela Pevca i ulazak vjerovnika bilo kroz zamjenu potraživanja ili kroz unošenje svježeg kapitala. Opcija stečaja, mogla bi mu se isplatiti u slučaju kada bi vrijednost imovine značajno nadmašivala nagomilane dugove.

Iz kompanije i dalje ne žele otkriti ime njemačke kompanije koja je jučer navodno pokazala spremnost potpomoći tvrtku injekcijom od stotinu milijuna kuna obrtnog kapitala. Iz krugova vjerovnika pojava iznenadnog partnera tumačila se kao pokušaj pronalaženja slamke spasa za obitelj Pevec, koja nesumnjivo proživljava teške trenutke zbog mogućeg gubitka. Valja podsjetiti na to da su Zdravko i Višnja Pevec vrlo emotivno vezani uz tvrtku koju su prije 19 godina osnovali u obiteljskoj garaži.