bivši ministar financija

Zdravko Marić ispitan u USKOK-u oko dodjele kredita HBOR-a za vjetroelektrane Krš-Pađene

08.09.2022 u 12:34

Bionic
Reading

Zdravko Marić, bivši ministar financija u srijedu je ispitan u USKOK-u oko dodjele kredita državne banke HBOR za vjetroelektrane Krš-Pađene, doznaje 24sata

Podsjetimo, USKOK tereti bivšu ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i državnu tajnicu Josipu Rimac za zlouporabu svog položaja kako bi Nadzorni odbor i Uprava banke odobrile kredit investitoru Milenku Bašiću iz C.E.M.P. od 130 milijuna eura, a na kraju mu je bilo odobreno 80 milijuna eura.

Bivši ministar financija nije obuhvaćen istragom USKOK-a već je vjerojojatno pozvan kao svjedok koji je bio uključen u odobrenje kredita, piše 24 sata.

Marić je u svibnju prošle godine komentirao svoj sastao s vlasnikom vjetroelektrane Krš-Pađene prije odobravanja kredita HBOR-a do kojeg je došlo na traženje bivše kninske gradonačelnice Rimac.

  • +3
Zdravko Marić dolazi u Vladu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'To nije jedini primjer da sam se sastao s nekim tko je aplicirao za sredstva HBOR-a. Treba zaštititi banku da radi sukladno zakonima, i to je dobro znano o ovom kreditu - da je on odobren tek kad su ispunjeni svi uvjeti: niži iznos od traženog, veće učešće, kamatna stopa u skladu s EU-om te da se kredit kao takav uredno otplaćuje', rekao je tada Marić.