NESTANAK GRANICE

Zbog Schengena tisuću carinika ostat će bez posla

carina

carina

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Glibušić

Ulazak Hrvatske u Europsku uniju i schengenski prostor ugrozit će oko tisuću radnih mjesta u Carinskoj upravi. Kako upozoravaju predstavnici Sindikata carinika, tada će u potpunosti nestati granični prijelazi sa Slovenijom i Mađarskom, zemljama članicama EU, piše Poslovni dnevnik

I dok se pogranični policajci mogu unutar svog resora prebaciti na druga radna mjesta, carinici tu mogućnost nemaju zbog čega su im otkazi neminovni. Upravo su zato započeli pregovori sindikata s predstavnicima izvršne vlasti o sudbini 3.200 carinika.

'Do kraja lipnja sljedeće godine moramo naći kvalitetna rješenja za višak ljudi koji će nastati sa schengenskom granicom. Hoće li se ljudima ponuditi poticajne otpremnine, odlazak u mirovinu ili prekvalifikacija, pitanja su koja ćemo neminovno morati dogovoriti s novom ministricom Martinom Dalić', rekao je za Poslovni dnevnik Božo Prka, predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske.

U sljedećih nekoliko tjedana sindikat će, dodao je Prka, provesti anketu među svojim članovima o njihovim željama kako bi se pri restrukturiranju Carinske uprave izbjegla neugodna iznenađenja za radnike.

Željko Popović, predsjednik Nezavisnoga carinskog sindikata, potvrđuje da će se nakon otvaranja granica pojaviti višak od tisuću ljudi.

'Svi oni neće moći biti raspoređeni na granice s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom zbog čega je nužno što prije dogovoriti plan restrukturiranja', kaže Popović, dodavši kako je taj posao započeo Mladen Barišić, bivši ravnatelj Carinske uprave.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!