SJEDNICA GSV-a

Zbog nesloge sindikata i dalje nema dogovora o plaćama

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 21.04.2009 09:50
  • Objavljeno 20.04.2009 u 14:00
gospodarsko-socijalno vijeće

gospodarsko-socijalno vijeće

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Ni na današnjoj sjednici Gospodarsko- socijalnog vijeća socijalni partneri nisu postigli dogovor o smjernicama za vođenje usklađene politike plaća i cijena. Kao glavnog krivca za nepostizanje sporazuma Vlada i poslodavci prozvali su sindikate

'Tražili smo od sindikalnih središnjica da nam do 15. travnja u pismenom obliku pošalju svoje očitovanje o politici plaća, ali do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor', rekla je Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade.

Njezine riječi potvrdio je Damir Jakuš iz Hrvatske udruge radničkih sindikata, koji je otkrio da sindikati ne mogu postići zajednički stav oko minimalne plaće.

'Imamo približno jednako mišljenje da se minimalna plaća mora maksimalno zaštititi, ali se ne slažemo oko načina kako je korigirati u ovo vrijeme krize', rekao je Jakuš.

Prema Zakonu o minimalnoj plaći minimalac bi od 1. lipnja trebao porasti na temelju kretanja prosječne plaće i realnog rasta BDP-a u prošloj godini, a prema nekim izračunima iznosio bi 3.013 kuna, što je rast od 9,7 posto.

Kolika je nesloga među sindikalnim središnjicama pokazuje činjenica da se ni do danas nisu uspjeli dogovoriti tko bi iz njihovih redova, odnosno iz kojeg sindikata, trebao biti novi predsjednik GSV-a. Na kraju su presudili poslodavci i Vlada, koji su izabrali upravo Jakuša.

U srijedu, 22. travnja, održat će se izvanredna sjednica GSV-a na kojoj će Vlada ponovno pokušati nagovoriti sindikate javnih službi da pristanu na smanjenje plaća od 6 posto i odustanu od najavljenog štrajka.

Đuro Popijač, direktor HUP-a, istaknuo je da u vrijeme dok se privatni sektor bori za očuvanje tržišta nije dobro da javne službe idu u prosvjede.

'Vlada mora pronaći rješenje da to toga ne dođe. Očekuje nas izdavanje državnih obveznica, što će izravno utjecati na kreditni rejting zemlje, a time i na visinu kamatnih stopa. Svaki poremećaj može donijeti mnogo toga lošeg', rekao je Popijač. Kosor je pak poručila da dani provedeni u štrajku neće biti plaćeni jer nema novaca za povećavanje plaća pa nema ni za plaćanje prosvjeda.

Socijalni partneri su se dogovorili da će o politici plaća nastaviti razgovore i da bi se konačan sporazum trebao postići u ponedjeljak 27. travnja na sljedećoj redovnoj sjednici GSV-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi