BIJEG U HEDGE FONDOVE

Zbog malih bonusa bankari kreću u privatni biznis

16.09.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Trećina visokih bankovnih dužnosnika Societe Generalea napustili su tu francusku banku kako bi osnovali vlastiti hedge fond zbog rastućih pritisaka na banke u toj zemlji da ograniče bonuse menadžmentu, piše u srijedu londonski financijski dnevnik Financial Times.

Navedena skupina, uključujući čelnika bančinog globalnog poslovanja s hedge fondovima i nekolicinu njegovih nadređenih, napustila je banku, u čemu im je podršku pružio jedan američki equity fond, objavio je Financial Times.

Novonastali hedge fond bit će nazvan Nexar Capital, sjedište će mu biti u Parizu a ured u New Yorku, piše taj list, pozivajući se na neimenovane izvore.

Nexar namjerava bez akvizicija u idućih pet godina prikupiti 10 milijardi dolara imovine kojom će upravljati.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odlučno je krenuo u obuzdavanje bonusa bankarima, koji su proglašeni jednim od uzroka globalne financijske krize.

Francuski dužnosnici su upozorili kako je Sarkozy spreman otići sa sastanka čelnika G-20 krajem mjeseca u Pittsburghu ako se ne postigne napredak u pitanju ograničavanja bonusa.

Dvije najveće francuske investicijske banke, Societe Generale i BNP Paribas, obećale su da će poduzeti određene poteze vezano uz isplate bonusa, no neki u financijskom sektoru upozoravaju da će ograničavanje bonusa odvratiti tvrtke od zapošljavanja i zadržavanja najviših dužnosnika.