NASTAVAK PREVIRANJA

ECB zbog krize Credit Suisse kontaktirao važne zajmodavce

15.03.2023 u 23:34

Bionic
Reading

Nakon kolapsa američke banke Silicon Valley iz Kalifornije - nastavlju se previranja na tržištima dionica. Danas je investitore uzdrmala objava saudijskih ulagača da ne mogu više sudjelovati u dokapitalizaciji švicarskog bankarskog diva Credit Suisse. Vrijednost dionica te švicarske banke odmah je pala više od 23 posto, na najnižu razinu u povijesti. Odmah su pale i dionice svih velikih europskih banaka, izvještava HRT

Ta se banka našla u problemima nakon niza skandala, izgubila je povjerenje brojnih ulagača i klijenata. U posljednja tri mjeseca 2022. njezini klijenti povukli su više od 110 milijardi franaka. Ulje na vatru bila je izjava njihova najvećeg dioničara - Saudijske banke - da Švicarci ne očekuju njihovu financijsku pomoć.

'Odgovor je apsolutno ne - iz mnogo razloga. Navest ću najjednostavniji koji je regulatorni i statutarni. Sada posjedujemo 9,8% banke, ako prijeđemo 10%, stupaju na snagu nova pravila, bilo da ih propisuje saudijski regulator, europski ili švicarski. Nismo skloni ući u novi regulatorni režim', izjavio je predsjednik Saudijske nacionalne banke za Bloomberg Ammar Al-Khudairy.

Europska središnja banka kontaktirala je sistemski važne zajmodavce u eurozoni kako bi ih ispitala o izloženosti Credit Suisse, saznaje Reuters iz dva izvora u nadzornom mehanizmu ECB-a. Jedan od izvora istaknuo je pritom da su problemi Credit Suissea, po njihovom mišljenju, specifični za švicarsku banku i nisu sistemske prirode, prenosi HRT:

Credit Suisse lani je izgubila više od 7 milijardi švicarskih franaka, najviše u proteklih 15 godina. Uz to ulagači su u zadnja tri mjesca povukli više do 120 milijardi franaka. Usto, Uprava je nedavno priznala da nije na vrijeme prepoznala potencijalne rizike. Otpušteno je na tisuće zaposlenka.

- Credit Suisse suočio se s golemim odljevom sredstava klijenata. Samo u četvrtom tromjesečju 2022. zabilježeni su odljevi u neto iznosu od 110 milijardi eura. Ova je banka velika poput banaka u SAD-u koje su nedavno zatvorene. Sistemski je važna za Švicarsku, ali i vrlo važna na međunarodnoj razini. Credit Suisse je prevelika banka da bi propala, kaže Dorothee Holz s Frankfurtske burze.

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Kada vrijednost dionica neke banke u samo jednom danu padne za četvrtinu, kao što se jutros dogodilo Credit Suisseu, što je i najniža razina u povijesti te banke, tada počinje panika. Strahuje se da bi golemi odljevi depozita mogli gurnuti Credit Suisse u bankrot, no uprava tvrdi da o tome sada nema govora jer gotovog novca za isplate - ima.

'Ovo miriše na krizu Lehman Brathersa'

- Navodno se posrnule europske banke sada kritičnije promatraju. Ova bankarska kriza došla je iz Amerike. Ljudi gledaju kako bi cijela stvar mogla izazvati probleme i u Europi. Ako je banka imala i najmanji problem u prošlosti, ako veliki ulagači kažu da ne žele više ulagati i upumpavati novi novac u Credit Suisse banku, onda i mnogi drugi investitori kažu: Želimo izaći iz svega i to onda pomalo miriše na propast investicijske banke Lehman Brothers kao 2008. Moramo reći da središnje banke moraju intervenirati sada, kazao je Robert Halver, glavni investicijski strateg banci Baader.

Europske banke, zbog ojačanog nadzora - mnogo su snažnije i znatno se bolje nose s financijskim pritiskom, poručio je španjolski premijer Pedro Sanchez pokušavajući smiriti krizu izazvanu padom vrijednosti dionica Credit Suissea. No problemi druge najveće švicarske banke koja posluje i na tržištu eurozone odmah su utjecali na europske burze. Vrijednosti dionica najvećih francuskih i njemačkih banaka poput BNP Paribasa, Societe Generalea, Commerzbanka i Deutsche Banka pale su između 8 i 12%.