WALL STREET

Dionica Credit Suisse pala na najnižu razinu u povijesti, pod pritiskom cijeli bankovni sektor

15.03.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Dionice na Wall Streetu oštro su pale u srijedu nakon otvaranja trgovanja pritisnute krizom investicijske banke Credit Suisse, koja ima značajne operacije na američkom tržištu

Dow Jones je pao 503 boda, ili 1,5 posto, Nasdaq Composite izgubio je izgubio 1,1%, dok je S&P 500 potonuo 1,5 posto.

Posljednjih se dana kriza u financijskom sektoru usredotočila na regionalne banke nakon propasti banaka Silicon Valley i Signature.

U srijedu ujutro pozornost je usmjerena na velike banke, prvenstveno na Credit Suisse, čije dionice su pale više od 23% na najnižu razinu u povijesti, javlja CNBC.

Credit Suisseova kriza produbila se kada su njezini desetpostotni suvlasnici, također bankari iz Saudi National Banka, najvećeg saudijskog kreditora, objavili da više neće financijski pomagati Švicarcima, tj. neće sudjelovati u dokapitalizaciji.

Nakon što je kolaps Credit Suissea povukao u ponor dionice europskog bankarskog sektora, snažan pad pretrpjele su i dionice američkih banaka. Citigroup pao je gotovo 5%, Wells Fargo i Golaman Sachs u minusu su 4%, a Bank of America oko 3%.

I regionalne banke, koje su se u utorak oporavile kako bi podigle raspoloženje na širem tržištu, ponovno su pale u crveno.

Peter Boockvar iz Bleakley Financial Groupa rekao je da pritisak na financijski sektor uvelike raste jer su propasti banaka promijenile 'mindset' industrije.

'Sada se preispituju bilance banaka', dodao je Boockvar, navodeći da su mnoge banke možda kupile obveznice s dužim dospijećem čija je vrijednost smanjena otkako je Fed počeo podizati stope.

'Također se morate zapitati koje će od banaka morati prikupljati dodatni kapital'.