'tekuća' imovina

Radnici Pan Trgovine četiri godine čekaju plaću, jedina nada im je rakija

03.10.2017 u 16:00

Bionic
Reading

O prodaji 266.600 litara rakije ovisi kada će se naplatiti 343 radnika, ali i drugi vjerovnici PAN Trgovine u stečaju. Iako je oglašena već šesta prodaja, kupaca još nema. Dok se na prvoj dražbi rakija nudila po početnoj cijeni od 10 milijuna kuna, sada je ona 'skliznula' na 2,56 milijuna kuna bez PDV-a

Pan Trgovine iz grupacije Pan u stečaju su završile prije četiri godine. U trenutku otvaranja postupka jedina imovina koju su imale bile su bačve s alkoholom. S prodajom se u koštac uhvatio već treći stečajni upravitelj, Zoran Subotić.

'Ima nekih upita iz Slovačke, preko posrednika. Mislim da su posrijedi trgovci iz te zemlje. Uzeli su uzorke. Od dražbe do dražbe cijena je svaki put 20 posto niža. Iskazan je interes za rakiju za cijenu od 1,6 milijuna kuna, no takva ponuda je odbijena jer je to premalo za tolike količine', rekao je Subotić Glasu Slavonije.

Rakija se nalazi na trošarinskom skladištu u Slavonskom Brodu, a njezin će kupac pored cijene morati platiti trošarinu i izmjestiti rakiju o svojem trošku.

Na dražbi se nudi 870 litara špirita, a ostatak od gotovo 266.600 litara su voćne rakije. Najviše je među njom jabukovače, čak 133.890 litara, a ima i kruškovače, lozovače te rakije od višnje i breskve. Sve se prodaje u kompletu.

'Takva je odluka Skupštine vjerovnika. Djelomične količine mogle bi ići samo u slučaju ozbiljne, konkretne ponude i da se ponudi prihvatljiva cijena', rekao je stečajni upravitelj.

Radnici Pan Trgovine do sada su dobili tri plaće koje im je isplatila Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, a nakon toga ništa.

'Valjda će ju prodati do moje 70. godine. Ne može nestati. Znam se zezati pa reći - da smo ju prodavali litru po litru, već bi se prodala', govori u šali jedna od bivših radnica Pan Trgovine. Bila je jedna od njih 15 koji nisu htjeli potpisati sporazumni otkaz, na što ih na nagovarala bivša uprava. To nije napravila 'iz principa' jer su svi, kako kaže, znali što se radi s tvrtkom te da se imovina prebacuje na druga poduzeća, ali nitko nije reagirao.

Prije četiri godine predsjednik Uprave Pan Trgovine i konzorcija Pan Marinko Mikulić medijima je rekao kako pregovara s Konzumom i slovenskim Mercatorom, koji su pokazali interes za najam trgovina, ali su Slovenci nudili bolje rješenje.