SPORNE TROŠARINE

Europska komisija utopila nade proizvođača rakije

09.12.2016 u 10:17

Bionic
Reading

Još se slavlje u redovima malih proizvođača rakije nije ni stišalo zbog zadovoljstva poreznom reformom koja im je išla na ruku snižavanjem trošarine, a hrvatskoj Vladi je zbog toga već stigla packa iz Bruxellesa. Europska komisija prozvala nas je u najnovijem izvješću te traži da se hrvatski propisi usklade s pravilima trošarina koje su usklađene na razini EU-a

'Ne bi bilo dobro da se sada razočaramo, ali vjerujem da se to neće dogoditi', zatečen najnovijom informacijom iz Bruxellesa komentirao je za tportal predsjednik Udruge proizvođača rakije od voća (UPRIV) iz baranjskih Kneževih Vinograda Davorin Škoflek.

Prema pravilima, države članice smiju odobriti najviše 50 posto smanjenja u odnosu na uobičajenu stopu trošarine za alkohol koji proizvede mali proizvođač na godišnjoj razini, pod uvjetom da se ne proizvede više od 10 hektolitara čistog alkohola.

Smeta im paušal

'Mislim kako je stavka paušala nešto što im smeta i vjerojatno žele da se ona definira kako bi bila prihvatljiva. Pretpostavljam da bi to mogao biti kamen spoticanja, ali vjerujem da se može pregovarati o tome i regulirati konkretnim pokazateljima. Ako se trošarina odobrava do 50 posto u EU, vjerujem da je to u redu', dodaje Škoflek.

Iz Bruxellesa su uzvratili navodeći da je smanjena stopa koju Hrvatska primjenjuje povezana s kapacitetom kotla i plaća se na paušalnoj osnovi, neovisno o stvarno proizvedenim količinama, te da to nije sukladno pravilima EU-a.

'Vjerujem da će se problem riješiti jer nam je ovo velika i prva konkretna pomoć te vjetar u leđa malim proizvođačima', zaključuje Škoflek. 

455616,442655,411806,296652