PACKE BRUXELLESA

Hrvatska gubi pravo veta u Ini, a ni rakija neće pojeftiniti

08.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U najnovijem izvješću Europske komisije o povredama propisa Hrvatska je prozvana zbog Zakona o privatizaciji Ine te snižene stope trošarine za male proizvođače etilnog alkohola

Europska komisija zatražila je od Hrvatske da izmijenizakon o privatizaciji Ine, jer se njime krši sloboda kretanja kapitala i sloboda poslovnog nastana, a što je obveza koju je Hrvatska preuzela još 2010. tijekom pristupnih pregovora u poglavlju 'Sloboda kretanja kapitala'.

Komisija je Hrvatskoj poslala obrazloženo mišljenje, što je drugi korak u pokretanju postupka za povredu europskih propisa. Ako Hrvatska u roku od dva mjeseca Zakon o privatizaciji Ine ne uskladi s pravom EU-a, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.

Komisija navodi da je Ina najveće hrvatsko poduzeće za opskrbu energijom, djelomično u vlasništvu hrvatske Vlade. Prema Zakonu o privatizaciji Ine državi su dodijeljene posebne ovlasti u tom poduzeću, uključujući pravo na veto u slučaju odluka društva koje se odnose na prodaju dionica/imovine u vrijednosti koja prelazi određeni prag

Posljedica toga je situacija da dioničari ne mogu utjecati na važne odluke društva razmjerno svojim udjelima, što može odvratiti potencijalne ulagače od ulaganja u Inu. Komisija smatra da takve posebne ovlasti predstavljaju ograničenje slobodnog kretanja kapitala i slobode poslovnog nastana koje se na temelju Ugovora o funkcioniranju EU-a ne može opravdati.

Iako je zaštita sigurnosti opskrbe energijom cilj kojim bi se mogla opravdati ograničenja sloboda navedenih u Ugovoru o funkcioniranju EU-a, čini se da bezuvjetno pravo veta koje je država dobila prema Zakonu o privatizaciji Ine nadilazi ono što je nužno i proporcionalno za postizanje tog cilja, ističe Komisija.

Snižena stopa trošarine za male proizvođače etilnog alkohola mora se povući

Iz Bruxellesa je ekspresno stigla i packa Vladi zbogedavne odluke o snižavanju stope trošarine za male destilerije. Komisija traži da se hrvatski propisi usklade s pravilima o trošarinama koje su usklađene na razini EU-a.

Prema tim pravilima države članice smiju odobriti najviše 50 posto smanjenja u odnosu na uobičajenu stopu trošarine za alkohol koji proizvode mali proizvođači na godišnjoj razini, pod uvjetom da se ne proizvede više od 10 hektolitara čistog alkohola.

Vlada je prije mjesec dana prepolovila stopu trošarine malim proizvođačima koji proizvode do 20 litara čistog alkohola po kućanstvu za vlastitu potrošnju. Od tada se primjenjuje paušalna stopa trošarine ovisno o kapacitetu kotla koji se upotrebljava za proizvodnju (tj. 100 kuna za kotlove kapaciteta do 100 litara i 200 kuna za kotlove kapaciteta iznad 100 litara).

S obzirom na to da je smanjena stopa koju Hrvatska primjenjuje povezana s kapacitetom kotla i plaća se na paušalnoj osnovi, neovisno o stvarno proizvedenim količinama, Komisija ističe da to nije u skladu s pravilima EU-a.

Stoga je Komisija zatražila od Hrvatska da u roku od dva mjeseca uskladi propise s Direktivom EU-a. U protivnom, Komisija može odlučiti uputiti predmet Sudu EU-a.