niti trećina traženog

Završila dokapitazacija Rimčevog Greypa, društvenim financiranjem prikupili 1,4 milijuna eura, tražili su pet milijuna

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 27.11.2019 14:10
  • Objavljeno 27.11.2019 u 14:01
Mate Rimac

Mate Rimac

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic

Tvrtka Greyp, u vlasništvu Mate Rimca, koja se bavi proizvodnjom električnih bicikala izvijestila je da je u dokapitalizaciji prikupila 1,44 milijuna eura. Prva je to, napomenuli su u Greypu, dokapitalizacija takve vrste u svijetu u kojoj investitori u zamjenu za svoj novac dobivaju 'digitalne tokene' koji predstavljaju udjele u vlasništvu

Cilj je bio prikupiti nešto manje od pet milijuna eura, što znači da ulagači nisu pokazali preveliki interes za Greyp i digitalne tokene tj. uplaćeno je manje je od trećine traženog novca. U Greypu su, na platformi Neufund dokapitalizaciju proglasili uspješnom jer kako stoji, ciljana investicija bila je 805.000 eura, čime je cilj zapravo premašen.

Osim toga, dokapitalizacija 'tokenima' naišla je i na neodobravanje njemačkog regulatora tržišta jer prema njihovu mišljenju ona predstavljaja 'prodaju dionica bez odobrenja', zbog čega Rimcu prijeti i novčana kazna od 200.000 eura.

Njemački regulator tržišta reagirao je na Rimčevu dokapitalizaciju jer je provedena preko platforme Neufund, kojom upravlja tvrtka iz Lihtenštajna i za koju nije posve jasno imali li sve potrebne dozvole za rad.

'Prodaja Greypovih digitalnih tokena je završila i želimo reći hvala stotinama naših pristaša. Prikupili smo u 1,44 milijuna eura od više od tisuću investitora diljem Europe i šire', stoji u obavijesti koju je objavio Greyp.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!