posao iza rešetaka

Zatvorski biznis u Hrvatskoj: Čak trećina zatvorenika radi – jedni u kamenolomu, drugi tapeciraju namještaj, treći uzgajaju crne svinje… Znate li kolike su im plaće i koliko država zaradi na njima?

19.09.2021 u 09:50

Bionic
Reading

Tapeciraju namještaj, rade u kamenolomu, uzgajaju crne slavonske svinje, brinu se za maslinike… Samo su neki od poslova koje obavlja u prosjeku tisuću zatvorenika godišnje u hrvatskim zatvorima i kaznionicama. Plaće im se kreću između 604 i 1208 kuna. Istražili smo zatvorski biznis u Hrvatskoj i doznali koliko država zarađuje na takvim poslovima i koji je zatvor na prvom mjestu po zaradi

Kako doznajemo od Ministarstva pravosuđa i uprave, na rad zakonsko pravo imaju svi zatvorenici i on se organizira u svim zatvorima i kaznionicama Republike Hrvatske. Godišnje je u Hrvatskoj iza rešetaka prosječno između tri i tri i pol tisuća osoba, a oko trećine ih radi i zarađuje tijekom odsluženja zatvorske kazne.

Tko će raditi, a tko ne, ovisi o zdravstvenim sposobnostima i stečenim znanjima zatvorenika te mogućnostima zatvora i kaznionica. Zatvorenici rade pomoćno-tehničke poslove, što uključuje rad u kuhinji, skladištu, održavanju objekata i slično, ali i u specijaliziranim radionicama koje imaju neki od njih.

'Zatvorenici za rad u kaznionici primaju naknadu, a koja sukladno odredbama iz članka 92. Zakona o izvršavanju kazne zatvora predstavlja umnožak osnovice za izračun naknade za rad i koeficijenta njegova rada. Mjesečno naknade za rad iznose od 604 do 1208 kuna, ovisno o vrsti poslova', kažu nam u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

  • +15
Kaznionica u Požegi Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Sve kaznionice imaju koncept poljoprivredne radionice i za vlastite potrebe proizvode povrće te se ovisno o svom geografskom položaju bave stočarskom proizvodnjom, voćarstvom, vinogradarstvom, ratarstvom, povrtlarstvom, podrumarstvom, pčelarstvom, gospodarenjem šumom, proizvodnjom mlijeka, uzgojem maslina, uzgojem crne slavonske svinje, ratarstvom i povrtlarstvom, proizvodnjom jaja te održavanjem poljoprivrednih strojeva.

Uz to Kaznionica u Glini ima grafičke i metalske radionice te radionicu održavanja, Kaznionica u Lepoglavi metalsku, drvoprerađivačku, onu za održavanje, radno-terapijsku te radionicu ugostiteljstva, a Kaznionica Lipovica - Popovača ima metalske i radionice održavanja te radno-terapijsku radionicu.

U Kaznionici u Požegi održavaju se metalska, krojačka i radionica održavanja i ugostiteljstva, Kaznionica u Turopolju ima radionicu održavanja i kartonaže, a Kaznionica u Valturi radionicu kamenoloma i radionicu servisa sa stanicom za tehnički pregled vozila.

Proizvodnja hrane u 2020.

  • povrće: 301.189 kg u vrijednosti 827.985 kn
  • voće: 18.020 kg u vrijednosti 61.877 kn
  • meso: 252.288 kg u vrijednosti 4.300.623 kn
  • jaja: 276.671 kom. u vrijednosti 262.732 kn

Usluge koje se pružaju u kaznionicama su tapeciranje raznog namještaja, priprema gableca i jela po narudžbi, domjenci za razne prigode, reparatura i obnova starih knjiga, sitotisak i zlatotisak na knjige i majice, savijanje, prešanje i rezanje metala škarama, pranje i peglanje, praonica vozila, autoservis, autolimarske, autolakirerske, autoelektričarske, automehaničarske usluge, tehnički pregled vozila, tokarske, bravarske i stolarske usluge te usluga fizičkog rada zatvorenika.

Zaposleni zatvorenici imaju pravo i na godišnji odmor. Oni iz zatvorenog tipa zatvora provode godišnji u poluotvorenom odjelu istog zatvora. Ako služe kaznu u poluotvorenom tipu, godišnji provode u otvorenom odjelu. Oni pak radnici zatvorenici koji su na odsluženju kazne u otvorenom tipu kaznionice provode godišnji na slobodi.

Koliko se love slije u blagajnu?

A koliko zatvorski sustav zarađuje na radu zatvorenika? Ti su podaci dostupni iz financijskih izvješća. U 2020. godini radila su 884 zatvorenika, što je 26 posto od njihova ukupnog broja i, kada pogledamo izvješća iz ranijih godina, osjetan pad.

Na njihove je plaće u prošloj godini potrošeno nešto manje od sedam milijuna kuna.

Radom zatvorenika u 2020. godini ostvareno je 28.768.230 kuna prihoda i 25.715.103 kune rashoda te je tako uz prijenos 9.047.637 kuna iz prethodnog razdoblja ostvaren višak prihoda u iznosu od 12.100.764 kune.

  • +2
Kaznionica Valtura Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Najviše je u plusu bila kaznionica u Valturi s 8,2 milijuna kuna. Slijedi Kaznionica u Lepoglavi s 1,55 milijuna kuna, Kaznionica u Požegi bila je u plusu za 830 tisuća kuna, ona u Lipovici - Popovači za 455 tisuća kuna, a Kaznionica u Glini za 338 tisuća kuna.

U ranijim financijskim izvještajima bila je navedena i Kaznionica u Turopolju te zatvori u Bjelovaru, Puli i Zagrebu, a njihovi prihodi kretali su se između 200 i 400 tisuća kuna.