nepoštena trgovačka praksa

Zaradili kaznu od 350 tisuća kuna zbog otkupa lubenica

09.08.2019 u 18:28

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je izvijestila da je okončala upravni postupak protiv otkupljivača Fragaria, u kojem je utvrdila da je tvrtka koristila značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima lubenica te joj zbog toga izrekla kaznu od 350 tisuća kuna

Kako se navodi u objavi AZTN-a, povod za pokretanje postupka bile su dvije anonimne prijave, koje je AZTN putem elektroničke pošte zaprimio u srpnju 2018., na temelju kojih je utvrdio da postoje dostatne indicije za pokretanje postupka.

U toku postupka Agencija je utvrdila da je ta zagrebačka tvrtka iskoristila značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi svojim dobavljačima lubenica.

Tako je, navodi se u priopćenju, nakon 7. prosinca 2017. odnosno stupanja na snagu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP), u razdoblju od 10. siječnja do 31. prosinca 2018. Fragaria sklopila ugovore s 38 dobavljača lubenica "koji nisu sadržavali jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja, odnosno izračuna cijene, prema kojem bi na jasan i nedvojben način bilo moguće utvrditi na temelju kojeg se pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena lubenica, koja je osnova za izračun cijene i kako se obavlja njezina korekcija", što je protivno spomenutom zakonu.

  • +9
Lubenice Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Nadalje, u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2018. Fragaria je imala objavljene Opće uvjete otkupa poljoprivrednih proizvoda od 1. travnja 2018., koji nisu sadržavali jasno određenje o cijeni i/ili načinu određivanja.

Također, u odnosu na neke od svojih dobavljača, u razdoblju od 28. lipnja 2018. do 18. lipnja 2019., obračunala je popust za prijevremeno plaćanje – cassa sconto u višem postotnom iznosu od ugovorenog s dobavljačima, pa je za taj povećani iznos umanjila plaćanje na štetu dobavljača, čime je netransparentno umanjila vrijednost lubenica, što također predstavlja nepoštenu trgovačku praksu, utvrdila je Agencija.

Nadalje, od 16. lipnja 2018., kada su isporučene prve količine lubenica, do 20. srpnja 2018., kada su isporučene zadnje količine, otkupljivala je lubenice I. klase po otkupnoj cijeni lubenica za II. klasu, čime je, utvrdio je AZTN, na netransparentan način umanjila vrijednost lubenice standardne kvalitete. U razdoblju od 16. srpnja do 4. listopada 2018., pak, izvršavala je plaćanja svojim dobavljačima lubenica u rokovima dužim od propisanih 30 dana.

Sve to predstavlja teške povrede ZNTP-a, za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera u iznosu do najviše 3,5 milijuna kuna, ističu iz AZTN-a. Uzimajući u obzir težinu, opseg i vrijeme trajanja povrede te posljedice povrede za dobavljače, kao i utvrđene olakotne okolnosti, AZTN je izrekao Fragariji upravno-kaznenu mjeru od 350 tisuća kuna.