MANJE PLAĆE, SIGURAN POSAO

Zaposlenici HZZ-a i HMO-a popustili Vladi

26.03.2009 u 12:18

Bionic
Reading

Sindikat u Hrvatskom mirovinskom osiguranju i Sindikat Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zaključili su sporazum s Vladom kojim su ugovorili da će se od 1. travnja 2009. primjenjivati osnovica za obračun plaća iz 2008. godine.

Sporazume je potpisala Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, a u ime Sindikata zaposlenih u hrvatskom mirovinskom osiguranju predsjednik Marijan Prišlin, a u ime zaposlenih u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Boris Pleša

Sporazumom je utvrđeno da će se u trenutku službene objave rasta realnog BDP-a na međugodišnjoj razini dva i više posto za dva uzastopna tromjesečja, automatski početi primjenjivati osnovica za obračun plaća iz siječnja 2009. godine.

Sporazumom je Vlada preuzela obvezu da nakon smanjenja osnovice od 1. travnja neće smanjivati osnovicu do kraja ove godine za obračun plaća za službenike i namještenike u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

'Ovim sporazumom na svjetlo izlazi kako Vlada očajnički traži potporu u malim i sitnim sindikatima javnih službi koji su se odlučili nesolidarizirati s većinom sindikata javnog sektora', komentirao je za Večernji list Vilim Ribić, dopredsjednik Matice sindikata.

Sindikati koji su danas potpisali sporazum, riječ je od 1500 do 2000 članova koje okupljaju, bez većeg su značaja na ukupnu snagu javnih službenika, ocjenjuje Ribić, dodajući kako Vladin zakon kojim se smanjuje osnovica plaća zaposlenih u javnim službama, državu i porezne obveznike može stajati kao i povrat duga umirovljenicima.