podaci DZS-a

Zalihe industrijskih proizvoda pale i na mjesečnoj i godišnjoj razini

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2021 08:51
  • Objavljeno 05.11.2021 u 08:51
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju rujna ove godine bile su za 1,1 posto manje u odnosu na kolovoz te 5,9 posto manje nego u rujnu prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju, za tri posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su smanjene za 1,9 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,4 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda porasle za pet posto, a energije za 1,5 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 17 posto, intermedijarnih proizvoda za 13,8 posto, energije za 4,3 posto i kapitalnih proizvoda za 2,8 posto.

Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju na godišnjoj su razini porasle za 1,3 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 1,2 posto, a u rudarstvu i vađenju su porasle za 1,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini ostvaren je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za čak 341,9 posto.

Za 12,1 posto su porasle zalihe u proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 7,3 posto u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 6,6 posto u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda itd.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 21,3 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 19,4 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 6,6 posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 6,1 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 94,1 posto, proizvodnji kože i srodnih proizvoda za 67,7 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 41,9 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji papira i proizvoda od papira, za 26 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!